Samenwerking welzijnsorganisaties borgt kwaliteit WoR
Als er in een gemeente verschillende welzijnsorganisaties zijn die Welzijn op Recept aanbieden, hoe houd je als gemeente daar dan zicht op, borg je de kwaliteit en voorkom je verschillen? Mirjam Schippers, gemeentelijk beleidsmedewerker WoR in Schiedam, legt uit hoe de aanpak in die gemeente is.
In Schiedam zijn twee welzijnsorganisaties die Welzijn op Recept uitvoeren: Seniorenwelzijn en DOCK. Dat heeft niet te maken met een verdeling over wijken, maar met het streven van de gemeente naar verbreding: “Seniorenwelzijn is al lang met Welzijn op Recept bezig, de welzijnscoach daar is echt ‘Mevrouw Welzijn op Recept’, een senior coach met een enorme expertise. Maar dat maakte de situatie tegelijk ook kwetsbaar. Dus besloten we te verbreden. Bovendien is Seniorenwelzijn gericht op senioren, terwijl WoR voor alle doelgroepen is. Een extra reden dus om uit te breiden.” Zo kwam er een tweede senior welzijnscoach bij, werkzaam bij de algemenere welzijnsorganisatie DOCK, en een junior coach die de nieuwe verwijzingen oppakt. Zij wordt ongeveer half-half ‘gedeeld’ door de beide welzijnsorganisaties. “In totaal zijn er nu drie welzijnscoaches voor heel Schiedam, alle drie parttimers, voor 72 uur per week.”
Inzetten op samenwerking
Dankzij veelvuldig overleg met en regelmatige rapportages door de welzijnscoaches houdt de gemeente zicht op de situatie en kan zo borgen dat de twee welzijnsorganisaties dezelfde kwaliteit WoR-begeleiding leveren. “Onze eis als gemeente was dat de twee organisaties nauw zouden samenwerken. En dat gebeurt ook. Ze hebben samen een nieuwe website gemaakt (Welzijn op Recept Schiedam), zijn samen bezig om de ICT te regelen, waardoor de huisartsen gemakkelijker kunnen doorverwijzen en ze regelen samen de communicatie naar de sociale wijkteams. Je ziet dat ook de wijkteams de relatie met de eerstelijnszorg aanhalen. Het is belangrijk te bepalen wat bij de wijkteams thuis hoort en wat bij WoR.”
Het komt volgens Mirjam heel erg aan op relatiebeheer. De welzijnscoaches moeten zichzelf steeds opnieuw onder de aandacht brengen, ook van de huisartsen en POH’s: “De kracht van herhaling is hier echt van toepassing. Het dashboard van verwijzen, met de welzijnscoach als een van de verwijsrecepten, helpt daarbij.”
De welzijnsorganisaties benaderen samen ook actief de fysiotherapeuten en wijkverpleegkundigen opdat ook die gaan doorverwijzen naar de welzijnscoaches, naast de huisartsen en POH’s. Zij zien immers ook veel mensen en signaleren meteen als het niet goed gaat met hun cliënten.
Volgend jaar?
Welzijn op Recept gaat een spannende tijd tegemoet. Hoe zal het volgend jaar gaan? Dat is sterk afhankelijk van de verdeling van de welzijnssubsidies. Schiedam werkt daarvoor met 4 subsidie-tafels. Aan de hand van verschillende criteria worden de subsidieaanvragen van de welzijnspartners per tafel beoordeeld. “Tot nu toe viel WoR, vanuit de bestrijding van eenzaamheid, onder de subsidietafel ‘Ontmoeting’. Voor 2021 is dat verplaatst naar ‘Gezondheid’ vanwege de verbinding met de zorg.
De gemeente Schiedam subsidieerde WoR al regulier. Daarnaast hadden we extra geld vanuit het rijk voor de aanpak van eenzaamheid. Dat was een tijdelijke subsidie, van juli 2019 tot eind december dit jaar. Maken we deze tijdelijke subsidie regulier, dan betaalt niet langer het rijk die, maar de gemeente.”
Daarnaast speelt ook corona een rol: wat kunnen welzijnscoaches nog doen met alle beperkingen? Wil je meer lezen over WoR in coronatijd: lees hier verder
Lees ook de blog: Welzijn op Recept kostenpost of interessante investering?
Benieuwd naar meer kennis en ervaring uit de dagelijkse praktijk van WoR volg ons dan op Linkedin