Op 5 december hebben we de eerste presentatie over Welzijn op Recept gegeven aan een groep 3e-jaars huisartsen in opleiding aan de huisartsenopleiding in Leiden.
Welzijn op Recept blijkt erg goed aan te sluiten bij het vraagstuk waar de huisartsen in opleiding dagelijks mee bezig zijn namelijk de werkdruk en organisatie in de praktijk en hun keuze voor een toekomstige werkplek.
Vraag was: kijk je bij de oriëntatie op een nieuwe praktijk of ze ook Welzijn op Recept hebben?
We zijn ingegaan op wat je doet met patiënten met psychosociale problematiek; wat doe je nu in de praktijk en hoe fijn zou het zijn als je deze patiënten naar het welzijn zou kunnen verwijzen. Twee van de 11 werkten nu in een praktijk waar het welzijnsrecept kon worden uitgeschreven.
Ook hebben we besproken dat of het intensief samenwerken vanuit de eerstelijnszorg met het welzijn/sociaal domein belangrijk kan zijn als burn-out preventie voor huisartsen. Zeker waar het veelgebruikers van de huisartsenpraktijk zijn en ze enorm veel energie kosten. In de gezondheidscentra in Nieuwegein blijkt bij onderzoek ongeveer 4% van de patiënten de huisarts wel 20 keer per jaar te bezoeken, waarbij de meeste geen medisch verklaarbare aandoening hebben. Welzijn op Recept is een interventie die de samenwerking tussen zorg en welzijn eenvoudig inhoud en vorm kan geven en een oplossing kan bieden voor deze patiënten.
Vanuit de leergemeenschap geven huisartsen aan dat Welzijn op Recept hun de mogelijkheid geeft om bij een groep patiënten die met regelmaat op het spreekuur komen en waar ze tot voor kort niet echt een passend aanbod voor hadden, nu een passende verwijzing hebben in het welzijnsrecept. Ook als patiënten daarna nog op het spreekuur komen is het consult anders en vooral lichter. Het gaat dan niet meer zozeer over de klachten maar over de oplossingen.
Leuk aan het gesprek met de huisartsen in opleiding was dat het vooral ging over hoe zij naar hun toekomstige vak en praktijk kijken, welke keuzes ze al dan niet bewust hierbij willen en kunnen maken en wat de meerwaarde kan zijn van interventies als Welzijn op Recept.
Twee belangrijke opmerkingen van hun kant waar we wat mee moeten zijn:
“Waarom wordt dit (Welzijn op Recept) niet op onze medische/huisartsenopleiding onderwezen?”
“Hoe leer je met Welzijn/Sociaal Domein samenwerken, de ervaring in onze praktijk leert dat er zo’n groot taal/cultuur verschil is dat samenwerken bijna niet mogelijk is”
Voor de eerste opmerking willen we alle huisartsen opleidingen oproepen om samen met ons hier wat aan te gaan doen. Mail ons als u interesse hebt: info@welzijnoprecept.nl
Voor het tweede hebben wij het boekje “Welzijn op Recept, de uitdagingen van samenwerking tussen zorg en welzijn” geschreven dat een goede basis kan vormen voor de huisartsenopleiding om op te nemen in hun opleidingsmateriaal. Voor meer informatie over het boekje zie: https://welzijnoprecept.nl/boek-uitdaging-van-samenwerken/