Totaalaanpak van Welzijn op Recept ook effectief bij depressie
foto: Truus en Stephan Bogdanski
Welzijn op Recept wordt door huisartsen en POH’s bij een breed scala aan psychosociale klachten ingezet, en meestal met succes. Dat blijkt ook uit het verhaal van Truus. Dankzij de begeleiding van de welzijnscoach en vooral de door hem voorgestelde beweegactiviteit in de buitenlucht, wist zij haar depressieve gevoelens te overwinnen.
Truus was al vaker met depressieve klachten naar haar huisarts gegaan. Steeds ging het dan een tijdlang wat beter, maar toch kwamen ze steeds weer terug. In januari 2023 kwam daar echter verandering in. De huisarts had toen een nieuwe verwijsmogelijkheid gekregen: Welzijn op Recept. “De praktijk van mevrouw was een van de eerste huisartsenpraktijken in de regio Noord-Limburg die met Welzijn op Recept startte”, aldus Stephan Bogdanski, de welzijnscoach naar wie Truus werd doorverwezen. De huisarts had haar verteld over Welzijn op Recept en haar een flyer met informatie daarover meegegeven. De welzijnscoach nam contact op en er werd een afspraak gemaakt in de huisartsenpraktijk.
Een hele uitdaging
Truus: “Eerder had de huisarts me doorgestuurd naar de POH-GGZ, maar dat beviel niet zo goed.” Nu zat ze bij de welzijnscoach. Voor hem ook wel spannend: “Ik ben geen psycholoog of psychotherapeut. Ik kwam vanuit het opbouwwerk en als welzijnscoach heb ik een meer praktische benadering.”
Truus’ depressiviteit kwam niet voort uit eenzaamheid: “Ik heb vrienden en genoeg mensen om me heen, maar ik had moeite om contacten te leggen, ik durfde niet. Ik zat het liefst thuis, wilde alleen zijn. Maar om het probleem op te lossen, moét je er juist uit.” Stephan herkent dat: “De eerste stap zetten kan een hele uitdaging zijn.”
Wandelinitiatief
In de gesprekken kwamen vragen aan de orde als: Wat zijn bezigheden waar je blij van wordt? Wat zou je graag willen doen?
Dat bleek sporten te zijn, bewegen in de buitenlucht. “Ik hou van wandelen. Ik heb heel wat keren de Vierdaagse van Nijmegen gelopen, 40 kilometer per dag.”
Dus zette de welzijnscoach in op wandelen: “Ik informeerde bij de atletiekvereniging. Zij hebben een wandelgroep, die op maandag bij elkaar komt, informeel, het aantal deelnemers wisselt. Ter plekke wordt de route bepaald. Truus: “Meestal werd de wandeling ergens anders gedaan. Dan moest je eerst naar de atletiekbaan en dan met de auto naar elders. Dat vond ik onhandig en omslachtig.”
Dat heeft ze dus ook niet zo lang gedaan.
Wandelgroep
Vervolgens stelde Stephan een andere wandelgroep voor, een partner van ‘zijn’ welzijnsorganisatie Synthese. Truus: “Op de donderdagochtend, voor mensen met heel veel problemen, die tijdens het wandelen werden besproken. Ik wil best luisteren, maar zij hadden veel grotere problemen dan ik. Het was wel fijn dat we vanaf een vast punt vertrokken.”
Omdat de wandelactiviteit niet zo aansloeg, probeerde de welzijnscoach Truus enthousiast te maken voor de koffie-inloop. Tevergeefs: “Ik wilde echt iets met wandelen, buiten actief zijn.”
Een gouden greep
Zo kwam ze uiteindelijk bij Golden Sports terecht. “Onder leiding van een professionele bewegingsdeskundige doen we trainingen voor armen en benen gericht op kracht en evenwicht. We gebruiken daarbij ook attributen zoals ballen en gewichten. Het is heel erg leuk. Dit zouden veel meer mensen moeten doen.”
Golden Sports is actief op 55 plaatsen in Nederland. “Het is gewoon bij ons in het dorp, ik kan er te voet naartoe. Op een terrein dat hoort bij de basisschool, met kunstgras. Elke donderdag om 10.30 uur, een uurtje, met een groepje van ongeveer 10 personen. Na afloop is er helaas geen koffie, omdat de activiteitenruimte dan gesloten is.”
Depressie overwonnen
Inmiddels is het Welzijn op Recept-traject afgesloten en gaat het heel goed met Truus. “Ik ben van ver gekomen: ik wilde dat ik dood was. Die gevoelens heb ik nu helemaal niet meer. Ik gebruik geen medicijnen meer en ga makkelijker met dingen om.” Ook Stephan ziet duidelijk een verandering: “Ze heeft meer kleur, ook in haar kleding. Ze relativeert veel meer, het afhouden is verdwenen.”
“Ik krijg weer energie van het zingen in het koor, ben zelf gestart met zwemmen en pas eens in de 14 dagen op mijn kleinkind.”
Dankzij Welzijn op Recept en vooral door het buiten bewegen, met zijn positieve impact op lichaam en geest, overwon ze haar depressieve gevoelens. En die zullen, zo verwacht ze, ook niet zo snel meer terugkomen. Ze voelt zich nu veel sterker, zit beter in haar vel en is niet meer bang om naar buiten te gaan.
Maatwerk
“Het is altijd maatwerk”, aldus Stephan, “dat is het mooie van Welzijn op Recept. Je kan een tijdje meegaan, ervoor zorgen dat de inwoner ‘zijn ding kan doen’ en dan weer loslaten.” Toch zou hij graag na bijvoorbeeld een jaar nog eens willen bellen om te horen hoe het dan met de inwoner gaat. Hij is daarover in gesprek met zijn collega’s.
Voor meer succesverhalen download het boekje “Pareltjes van Welzijn op Recept”
Benieuwd naar meer kennis en ervaring uit de dagelijkse praktijk van Welzijn op Recept, volg ons dan op Linkedin