Verbinding zorg en sociaal domein werkt
foto: Jetske Scholten
Jetske Scholten is genomineerd als Sociaal Werker van het Jaar 2024. Ze is werkzaam bij sociaalwerkorganisatie Wijkracht in Haaksbergen als sociaal werker en welzijnscoach. Het leuke aan de nominatie is dat ze, als waardig ambassadeur van Welzijn op Recept en sociaal werk, ‘iedereen’ kan vertellen hoe geweldig haar werk is en hoe effectief de verbinding zorg en sociaal domein kan zijn.
Jetske Scholten, 28 jaar, is nog maar vier jaar werkzaam bij Wijkracht. Toch maakte ze zoveel indruk dat een collega haar aanmeldde voor de verkiezing Sociaal werker van het Jaar 2024. Datzelfde gold voor de vakjury die haar aanwees als één van de genomineerden. Haar ‘geheim’? Dat is de enorme gedrevenheid voor haar werk. “Welzijn op Recept heeft bij mijn voordracht zeker een rol gespeeld: dat ik door nauwe samenwerking met (para)medici welzijn en preventie een prominente plek kan geven in de aanpak van de zorgverleners. Door Welzijn op Recept bereik ik mensen die we anders niet in het sociaal domein waren tegengekomen.”
Wat ook bijgedragen heeft aan de nominatie is haar creatieve geest waarmee ze steeds nieuwe verbindingen zoekt waardoor ze inwoners nog beter kan helpen. En de heldere, gepassioneerde manier waarop ze daarover vertelt. Haar passie werkt aanstekelijk, ze weet anderen in beweging te krijgen.
Welzijn op Recept
Scholten stond zelf aan de wieg van Welzijn op Recept: “De werkgroep Gezond Leven, bestaande uit enkele mensen vanuit EZH (Eerstelijns Zorg Haaksbergen), was de kartrekker samen met mij om maar gewoon te starten met de pilot WoR.” ‘Gezond Leven’ biedt inwoners zo vroeg mogelijk hulp om gezond te leven. Professionals gebruiken daarbij het Leefstijlroer. Het geeft handvatten om de juiste koers te bepalen voor een gezonde leefstijl. De patiënt staat aan het roer en kan bijsturen. Samenwerkingspartners vanuit diverse disciplines én de patiënt in de regie: niet verwonderlijk dat hier het idee voor Welzijn op Recept ontstond.
Bovendien kende Haaksbergen al samenwerking tussen de zorg en het sociaal domein vanuit EZH: “Twaalf jaar geleden is EZH opgezet om verbinding te maken tussen de eerstelijns medewerkers. Het is een netwerk van huisartsen en POH’s, thuiszorg, diëtist en podotherapeut. Vanaf het begin is in die samenwerking ook sociaal werk meegenomen. Binnen Wijkracht kon ik dus ‘aansluiten’ bij al bestaande contacten.”
Ze is ook voorzitter van de Raad van Afgevaardigden van EZH, met afgevaardigden van alle disciplines, ze kennen elkaar, de lijnen zijn kort.
Direct contact, korte lijnen
Voor de uitvoering van Welzijn op Recept gaat welzijnscoach Scholten naar de praktijken, beter gezegd de HOEDEN, met meerdere Huisartsen(praktijken) Onder Eén Dak. “We zijn begonnen in de grootste HOED, het Doktershuis, op donderdagmiddag. Inmiddels ben ik ook gestart bij de andere twee Haaksbergse HOEDEN: om de week op woensdagmiddag.”
De fysieke aanwezigheid in de praktijk kwam voort uit het besluit vanuit EZH om Welzijn op Recept meer schwung en aandacht te geven: “De huisartsen en POH’s kunnen voor die middag patiënten met psychosociale klachten bij mij inplannen. Het ‘spreekuur’ maakt de lijnen tussen verwijzer, mij en doorverwezen patiënten kort, ik kan hen laagdrempelig bereiken en direct verder helpen in de hulpvraag.
Ik begin de middag met aansluiten bij de lunchtafel, een mooie gelegenheid voor overleg. Vervolgens neem ik ruim de tijd voor de gesprekken, drie kwartier tot een uur. Aan hand van het Spinnenweb gaan we alle leefgebieden langs, er speelt een brede problematiek. Vervolgens begeleid ik naar wat nodig is: ik onderzoek bijvoorbeeld samen met de cliënt wat zingeving en plezier in het leven geeft of meld hem/haar aan bij de buurtsportcoach of de vrijwilligerscoördinator. Door mijn kennis van de sociale kaart, extra groot door mijn functie als sociaal werker, kan ik makkelijk verbindingen maken.”
Zo versterken haar functies als welzijnscoach en als sociaal werker elkaar. “Ook kan ik de doorverwezen inwoner, als die bijvoorbeeld maatschappelijk werk of mantelzorgondersteuning nodig heeft, makkelijk daarnaartoe verwijzen via de Noaberpoort.
Naoberpoort
Scholten werkt daar als sociaal werker. De Noaberpoort is de centrale toegang voor het sociaal domein in het gemeentehuis, waar WMO, Jeugdzorg, GGD en woningbouw bij elkaar zitten. Inwoners kunnen er terecht voor hulpvragen op al die terreinen. Ook Wijkracht is met alle disciplines bereikbaar via de Noaberpoort. Scholten is recent met schoolmaatschappelijk werk gestopt om meer tijd te hebben voor Welzijn op Recept.
Ambassadeur
Enthousiast geworden? U kunt tot en met 24 mei 18.00 uur uw stem uitbrengen op www.sociaalwerk-werkt.nl. Daar vindt u ook mooie filmpjes over de genomineerden. Op 25 mei wordt de winnaar bekend gemaakt. “Winnen is leuk, maar we zien ons vooral als ambassadeur.” Scholten heeft inmiddels haar verhaal meermaals gedeeld, zoals in een artikel en filmpje voor de Open Dag van Hogeschool Saxion, waar ze zelf studeerde: ”Ik vind het mooi om te praten over mijn werk, ik zie dat het werkt. Dat verhaal wil ik verspreiden!”
Voor meer succesverhalen download het boekje “Pareltjes van Welzijn op Recept”
Benieuwd naar meer kennis en ervaring uit de dagelijkse praktijk van Welzijn op Recept, volg ons dan op Linkedin