VIPLive vergemakkelijkt samenwerking zorg en welzijn
foto: Michel Dijkman
In Drenthe komt de samenwerking tussen de eerstelijnszorg en welzijn steeds beter tot stand. Een belangrijke stimulans daarbij is het openstellen van de module Welzijn op Recept binnen VIPLive. Michel Dijkman, adviseur digitale zorg bij Dokter Drenthe, regio-organisatie voor de huisartsenzorg in Drenthe, vertelt over het waarom en de voordelen van dit digitale verwijssysteem.
Dokter Drenthe ondersteunt zowel de dagzorg als de huisartsenpost.
“Het voordeel is dat we zo een 24-uurs beeld hebben van heel Drenthe. Van oudsher waren we sterk gericht op ketenzorg. Maar bij een patiënt met bijvoorbeeld COPD gaat het niet alleen om de ziekte, maar om de patiënt als geheel, als mens. Dan heb je het over geïntegreerde zorg. Die lever je als huisarts niet alleen, daarvoor heb je samenwerkingspartners in de wijk nodig.”
Om die samenwerking goed van de grond te krijgen is TARGET ontwikkeld, een persoonsgericht en integraal zorgprogramma voor de chronische keten. “We doen dit samen met de Universiteit Maastricht en zorgverzekeraar Zilveren Kruis. Zo werken we samen aan een geïntegreerde manier van kijken naar patiëntenstromen. Vanuit die basis nemen we Welzijn op Recept mee. Het gaat ook over samenwerken met de tweedelijnszorg en de GGZ.”
Handreiking
In Drenthe werken zorg en welzijn al lang samen, niet overal wordt het Welzijn op Recept genoemd. Wat opvalt zijn lokale verschillen: op de ene plek weet men elkaar al jaren te vinden, elders worden de eerste stappen naar samenwerking gezet. “Als Dokter Drenthe hebben we een Handreiking gemaakt voor Welzijn op Recept. Die benaming zegt het al: we leggen niet op, maar we inspireren en faciliteren. We blijven kritisch en evalueren regelmatig: wat hebben we van elkaar nodig? Bereiken we de juiste patiëntengroep? Missen we mensen of missen we bepaald aanbod in de wijk?”
VIPLive
In de meeste gemeenten werken de huisartsenpraktijken en welzijns-organisaties al met VIPlive. “Zo kunnen ze makkelijk verwijzen naar specialisten in het ziekenhuis en ook naar het voorliggende veld.”
Enkele maanden geleden is VIPLive ook opengezet voor Welzijn op Recept. Alle partijen zijn er blij mee: “Huisartsen kunnen de patiënt direct verwijzen en het consult afronden. Ze hoeven dus niet te bellen met de welzijnscoach en af te wachten of die bereikbaar is of er nog wel werkt. De verwijzingen gaan naar een centraal punt bij de welzijnsorganisatie. Die zet hem door naar de welzijnscoach van die praktijk of dat dorp. De welzijnscoach ziet meteen de hulpvraag en alle contactgegevens, vanzelfsprekend met toestemming van de patiënt. De welzijnscoach koppelt meteen terug naar de verwijzer en neemt zelf contact op met de doorverwezen patiënt.”
Ook de latere terugkoppeling gaat, heel gemakkelijk, via VIPLive. Dat geeft de huisarts vertrouwen. Die voelt zich verantwoordelijk voor de patiënt en verwijst hem of haar naar welzijn, ‘laat’ de patiënt ‘los’, in de verwachting dat die goed geholpen wordt en passende ondersteuning krijgt. Als het Welzijn op Recept-traject is afgerond, kan de huisarts de terugkoppeling opnemen in het HIS.
Extra voordelen VIPLive
Dijkman ziet grote voordelen in VIPLive: “Net als Welzijn op Recept hebben we ook verwijzen naar Biblionet Drenthe en Taalhuizen ingeregeld. Sport Drenthe is bezig met het opzetten van buurtcoaches. Wij sluiten hierop aan door het verwijzen naar deze buurtcoaches op te nemen in VIPLive. Ik hoop dat we uiteindelijk meer preventief aanbod dan zorgaanbod zullen hebben. En misschien ook minder scheiding al bij voorbaat tussen ondersteuning vanuit sport en bewegen, welzijn of financiën. Ik verwacht dat deze ‘triage’ in de toekomst ondersteund gaat worden door technologie, al dan niet in VIPLive. Dat gaan we zien.”
Domeinoverstijgend denken
Veelgehoorde kreet is tegenwoordig ‘van minder zorg naar meer welzijn’. Laatst hoorde ik dat ook nog weer op een bijeenkomst. “We krijgen daar allemaal toch een beetje de kriebels van”, aldus Dijkman. “Het kan toch niet zo zijn dat we alle niet medische zorg maar over de schutting gooien naar welzijn? We moeten daar heel kritisch op zijn en veel meer domeinoverstijgend gaan denken, met meer onderling overleg en afstemming.”
Voor meer succesverhalen download het boekje “Pareltjes van Welzijn op Recept”
Benieuwd naar meer kennis en ervaring uit de dagelijkse praktijk van Welzijn op Recept, volg ons dan op Linkedin