Welzijn op Recept brengt positieve omslag
In de Succesverhalen laten welzijnscoaches, huisartsen en praktijkondersteuners zien wat zij met Welzijn op Recept weten te bereiken. Maar de beste ambassadeurs voor deze interventie blijven toch de ervaringsdeskundigen voor wie het leven weer mooi en zinrijk is geworden dankzij Welzijn op Recept. Dit succesverhaal wordt, met toestemming van de verwezen bewoner, verteld door de behandelende welzijnscoach.
In maart werd een vrouw bij mij aangemeld via de POH van de huisarts met de vraag of ik een afspraak met haar wilde maken voor een gesprek. In een kort berichtje via aangetekende mail, heb ik gegevens van mevrouw gekregen, met haar toestemming, en hebben we een afspraak gemaakt. Mevrouw kwam naar het wijkcentrum om samen onder het genot van een kopje koffie kennis met elkaar te maken en het eerste, meer verkennende en inventariserende gesprek te voeren.
Hele dagen thuis
Mevrouw vertelt dat ze 56 jaar is en problemen heeft met haar handen en armen. Ze heeft veel pijn en weinig kracht. Haar werk kan ze niet meer doen en ze zit nu eigenlijk hele dagen thuis. Tijdens het gesprek is gevraagd waar ze blij van zou worden en wat haar weer voldoening zou geven in haar leven nu ze niet meer haar gewone werk kan doen. We hebben samen gesproken over haar situatie en naar de eventuele mogelijkheden gekeken.
Ze vertrok met de vraag of ze daarover wilde nadenken. In een vervolggesprek over twee weken opnieuw in het wijkcentrum, zouden we die dan verder uitwerken en concreet maken. Tijdens dit gesprek spraken we over vrijwilligerswerk, zoals ondersteuning geven op de open inloop voor ouderen of receptiewerkzaamheden. Probleem daarbij was dat mevrouw moeite heeft om ‘s ochtends op gang te komen en dat ze daardoor niet al te vroeg kon komen. Vanwege deze beperkingen hebben we afgesproken te beginnen bij de open inloop, om met bewoners samen iets te doen onder begeleiding van een professional. Rustig aan en terwijl ze duidelijk haar grenzen zou aangeven. We spraken af dat ze zelf zou kijken wat voor haar de beste tijd is om te komen.
Een echte aanwinst
Nadat ze twee keer meegelopen had als vrijwilliger, spraken we weer af om te horen hoe het haar bevallen is. Mevrouw was erg blij dat ze weer iets heeft om naar uit te kijken, al moet ze zichzelf oppeppen om te gaan, zeker in het begin. Maar in de negen maanden dat ze dit vrijwilligerswerk nu doet, is ze maar twee keer niet geweest. Dat zegt genoeg, denk ik. Ze blijkt een echte aanwinst voor de groep en heeft nu zelf met een andere mevrouw, die ook via Welzijn op Recept is binnengekomen!, een sterk koppel gevormd. Samen verzorgen ze met veel plezier de boodschappen en de lunch voor de wekelijkse open inloopgroep.
Het is toch geweldig dat mevrouw al na twee gesprekken een mooi plekje heeft verworven in ons wijkcentrum en weer een vast punt in de week heeft om naar uit te kijken. En ook de bezoekers vinden het fijn als ze er is!
Voor meer succesverhalen download of bestel ook het boekje “Pareltjes van Welzijn op Recept”
Benieuwd naar meer kennis en ervaring uit de dagelijkse praktijk van WoR volg ons dan op Linkedin