Welzijn op Recept enorme meerwaarde voor zorg én welzijn
Op 7 oktober vond in de Brabantse gemeente Meierijstad de online startbijeenkomst van Welzijn op Recept plaats. In sommige kernen van deze fusiegemeente werd al samengewerkt door de eerstelijns zorg en welzijn. Toch heeft men besloten te starten met de officiële interventie Welzijn op Recept. Ciska van Harten van Welzijn de Meierij en Anja Clement van zorggroep Synchroon leggen uit waarom en wat er sindsdien veranderd is.
De gemeente Meierijstad, in 2017 ontstaan uit een fusie van de gemeenten Veghel, Schijndel en Sint Oedenrode, heeft twee welzijnsorganisaties: Welzijn De Meierij voor de laatste twee gemeenten en in Veghel Ons Welzijn. Sinds kort werken de diverse welzijnsorganisaties samen in een Coöperatie Sociaal Werk Meierijstad.
In Veghel en Sint Oedenrode werkten de eerstelijnszorg en de welzijnsorganisaties al samen, in Schijndel nog niet. Het betrof vooral ouderen. “We wilden ook daar zorg en welzijn combineren en de doelgroep verder verbreden”, aldus Ciska. “Dan is het fijn om de samenwerking uniformer en officiëler te maken en één werkwijze, een vast format zoals Welzijn op Recept te hebben in de hele gemeente. Het is in de communicatie ook makkelijker: Welzijn op Recept is al een bekende interventie.”
Er werd een Projectgroep opgericht om alle samenwerkingspartners te informeren en enthousiast te maken. ”Steeds stond de vraag centraal: Hoe bereiken we de huisartsen? Dat proces begon echt te rollen toen Anja erbij kwam.”
Versnelling
Anja Clement heeft als programmaleider GGZ bij Synchroon een gemakkelijke ingang bij de 26 huisartsenpraktijken die onder deze zorggroep vallen. “Welzijn op Recept sluit aan bij een overtuiging van mij. Er wordt heel vaak verwezen naar de specialistische GGZ, met lange wachtlijsten waardoor verwijzingen doodlopen. De mildere zorgvragen zouden vaak ook heel goed gebaat zijn met interventies op andere domeinen zoals Welzijn op Recept.” Dus bestelde ze het Handboek Welzijn op Recept en verdiepte zich in die interventie.
Anja kwam uiteindelijk in contact met de projectgroep van de welzijnsinstellingen. Gezamenlijk besloten ze in een pilot van een half jaar (juli tot en met december) Welzijn op Recept verder uit te rollen. Daarbij was nuttig dat Anja ook het project Wijkgericht werken aanstuurt. ”Doel daarvan is dat de huisarts meer verbinding krijgt met de wijk en met welzijn. Beide doelen passen helemaal bij Welzijn op Recept.” Die ingang en het nauwe contact dat de welzijnsorganisaties al hadden met de POH’s zorgde voor een versnelling.
Rijdende trein
In Schijndel werken inmiddels één gezondheidscentrum, met meerdere huisartsenpraktijken, en een duopraktijk met Welzijn op Recept. In Veghel en Sint Oedenroede wordt de samenwerking zorg-welzijn uitgebreid naar meer praktijken en meerdere doelgroepen. Ciska: “Het is een rijdende trein waar we op springen. Huisartsen zijn nog enthousiaster dan we verwacht hadden.” Sommige welzijnswerkers waren wat onzeker: ‘Wat moet ik nu anders doen?’ “Eigenlijk niets”, beaamt Ciska. “We moeten wel oppassen met over de schutting gooien. Wanneer een POH-GGZ een patiënt doorverwijst, moet niet alleen de welzijnscoach begeleiden naar een activiteit. De POH blijft betrokken bij die patiënt voor bijvoorbeeld depressieve klachten.”
Kracht in plaats van klacht
Sommige dingen zijn wel veranderd. Anja: “Een bredere doelgroep, niet meer alleen ouderen, meer één format en we kijken bij de verwezen patiënt meer waar zijn kracht zit in plaats van zijn klacht. Huisartsen maken nu kennis met een veel breder welzijnsaanbod. Andersom is de huisartsenpraktijk vaak een vindplaats: als de lijn met welzijn er is, weten welzijnswerkers hoe zij deze patiënten verder kunnen helpen. De combinatie heeft een enorme meerwaarde.” Wel moet Welzijn op Recept volgens haar nog meer op het netvlies van huisartsen komen: “Denk daaraan bij een consult van patiënten met Z en P codes, die veel op het spreekuur komen, zonder duidelijke klachten.”
Superspreader
Op 7 oktober vond online de officiële startbijeenkomst plaats, die ‘superspreader’ van Welzijn op Recept werd. Omdat de werkregio van Synchroon groter is dan Meijerijstad, waren ook mensen uit andere gemeenten uitgenodigd. Ciska: “De wethouder heeft een enthousiast praatje gehouden. Dat stimuleert ook andere gemeenten.”
Voor starten met Welzijn op Recept: koop het handboek Welzijn op Recept en kijk verder bij “aan de slag”
Voor meer succesverhalen download of bestel ook het boekje “Pareltjes van Welzijn op Recept”
Benieuwd naar meer kennis en ervaring uit de dagelijkse praktijk van WoR volg ons dan op Linkedin