Welzijn op Recept maakt groeispurt in Veenendaal
foto: dokter Alikhil en welzijnscoach Petra van Gend
De gemeente Veenendaal is in januari 2022 gestart met een pilot Welzijn op Recept in huisartsenpraktijk De Appelvink. Inmiddels is het een reguliere interventie in vier huisartsenpraktijken en in januari 2024 start de derde welzijnscoach. Dr. Alikhil, huisarts en kartrekker van het eerste uur en Petra van Gend, welzijnscoach bij Veens Welzijn, leggen uit hoe het gegaan is.
Het begon medio 2021 met gesprekken tussen een beleidsmedewerker van welzijnsorganisatie Veens Welzijn, de gemeente en dokter Alikhil. Hij was heel enthousiast over Welzijn op Recept en wilde in zijn huisartsenpraktijk De Appelvink daarmee gaan werken: “In die tijd speelden twee belangrijke thema’s: de steeds oplopende en complexer wordende zorgvraag, en de stijgende zorgkosten met daarbij de vraag ‘hoe kunnen we de juiste zorg op de juiste plaats door de juiste zorgverlener bieden, en het liefst zo goedkoop mogelijk’? Welzijn op Recept was een goed aanbod waarmee we beide punten voor een deel van onze patiënten ten goede konden samenbrengen.”
Met de komst van Petra van Gend als welzijnscoach in januari 2022 kon de pilot echt starten. Alle drie de huisartsen en de vier POH’s in de praktijk deden mee. Alleen zij konden verwijzen, hoewel ook de fysiotherapeuten mee wilden doen. Dokter Alikhil legt uit waarom: “Verwijzing naar alle zorgverleners loopt tegenwoordig via de huisarts, zo is het in Nederland geregeld. De huisarts is dossierhouder samen met de patiënt. Hij/zij heeft met betrekking tot de casus alles in beeld wat belangrijk kan zijn voor wel/niet verwijzen. Vandaar onze keuze om alle verwijzingen via de huisarts te laten lopen. Andere zorgverleners signaleren wel naar de huisarts.”
Even wennen
Naast enthousiasme waren er aanvankelijk ook zorgen: “De interventie is nieuw zowel voor ons als onze patiënten. Hoe kunnen we zorg op maat leveren? Hoe zorgen we voor autonomie van de zorgvrager en zorgverlener? Hoe behouden we overzicht over de kosten? Verlopen communicatieroutes volgens de privacywetgeving? Hoe moeten we evalueren om tijdig te signaleren als we doelen niet dreigen te halen? Dat alles vergde een kritische houding waar we achteraf blij mee zijn.”
Dankzij de enthousiaste verhalen van dokter Alikhil veranderde die houding al snel, in De Appelvink en bij andere Veenendaalse huisartsen. Van Gend: “We hebben voor huisartsen en patiënten ook een flyer gemaakt met praktische informatie over Welzijn op Recept.”
Snelle groei
Inmiddels wordt er enthousiast verwezen en is Welzijn op Recept actief in vier huisartsenpraktijken. Van Gend heeft versterking gekregen van een collega en vanaf januari 2024 komt er nog een derde welzijnscoach bij.
In Veenendaal zit de welzijnscoach ín de huisartsenpraktijk: “Ik zit er drie dagen per week. We huren daar een ruimte. Huisartsen, POH’s én patiënten kennen me. In pauzes schuif ik regelmatig aan bij de zorgverleners en zij kunnen makkelijk bij mij binnenlopen. De POH’s brengen de doorverwezen patiënt direct naar me toe. Huisartsen verwijzen via beveiligde mail met een summiere verwijzing: ‘meneer of mevrouw … bellen’, met het telefoonnummer. Dat vind ik plezierig, zo kan ik me zelf een beeld vormen en kan de patiënt onbevangen vertellen. Ik hoef alleen maar te weten dat er een hulpvraag is.” Dat heeft ongetwijfeld met haar brede ervaring te maken, als psychosociaal therapeut met roots in zorg en onderwijs.
Van Gend werkt ook in huisartsenpraktijk Middelwijck. “We zijn nog aan het opstarten, maar ook daar komen al verwijzingen binnen.”
Datzelfde geldt voor haar collega die eveneens in twee praktijken werkt.
Alle uren welzijnscoach
De Veenendaalse welzijnscoaches besteden hun volledige taakomvang aan Welzijn op Recept. Van Gend: “Mijn collega, van oorsprong wijkcoach, doet nu nog een beetje wijkcoachwerk, volgend jaar gaan alle uren naar de welzijnscoach-functie. Binnenkort bespreken we met zijn drieën de urenverdeling over de praktijken. Ik blijf in de Appelvink. Het is belangrijk om de opgebouwde samenwerking voort te zetten.”
De doorverwezen patiënten, ruim 60 per jaar, tussen 16 en 93 jaar, komen met diverse hulpvragen: “Eenzaamheid zie ik niet zoveel. Die is er wel, maar de wijkcoach doet op dat gebied heel goed werk.” Van Gend begeleidt hen naar een breed scala aan activiteiten in de wijk, van bewegen, lifestyle en vrijwilligerswerk, tot een maatje of eventuele doorverwijzing naar dagbesteding of jongerencoach.”
Welzijn op Recept gaat door
De aanvankelijke zorgen zijn overruled: Welzijn op Recept in inmiddels een reguliere interventie, financieel gegarandeerd tot en met 2027. Tijdens de pilot zijn er vier positieve evaluaties geweest. Alikhil: “Welzijn op Recept loopt zo goed in onze praktijken dat veel huisartspraktijken willen aansluiten zowel in Veenendaal als in andere gemeentes van de Gelderse Vallei. Zorgvragers en zorgverleners zijn zeer tevreden over de resultaten. De interventie leidt tot ontlasting van de zorg en bespaart kosten. Dus van alle kanten zien we het voordeel om deze interventie voort te zetten.”
Voor meer succesverhalen download het boekje “Pareltjes van Welzijn op Recept”
Benieuwd naar meer kennis en ervaring uit de dagelijkse praktijk van Welzijn op Recept, volg ons dan op Linkedin