Welzijn op Recept mogelijk dankzij gezamenlijke visie en ambitie
Is Welzijn op Recept ook provinciaal op te zetten? Flevoland Gezond & Wel, een netwerkorganisatie van ruim 20 partijen, ondersteunt dat al in de provincie Flevoland. Bijzonder daarbij is de actieve, ondersteunende rol van zorgverzekeraar Zilveren Kruis. Noortje Haga, programmamanager bij huisartsenorganisatie Medrie, Elske de Ronde, senior adviseur bij Elaa Amsterdam-Almere, en Erik Koekoek, strategisch adviseur gemeenten bij Zilveren Kruis vertellen.
In de provincie Flevoland wordt al langer samengewerkt door de verschillende zorgpartijen. Een van de intenties is om meer in te zetten op preventie. Zilveren Kruis, de GGD, de provincie en de gemeenten en de regionale ondersteuningsstructuren (ROS’en) Elaa en Proscoop hebben daartoe een preventiecoalitie gevormd. Daarmee zijn ze naar VWS gegaan voor subsidie, die is toegekend tot eind dit jaar.
Er is gestart met Flevoland Gezond & Wel, een netwerkorganisatie van meer dan twintig organisaties. Doel daarvan is een betere gezondheid van alle inwoners van Flevoland, het zoveel mogelijk voorkomen van gezondheidsproblemen door tijdig in te grijpen en het toegankelijk houden van de zorg in de toekomst met inzet van preventie, met Positieve Gezondheid als uitgangspunt. Een optimale samenwerking tussen het medisch en sociaal domein is daarbij noodzakelijk. Proscoop en Elaa voeren de programmacoördinatie uit.
Zeewolde doet niet mee. Die gemeente is meer betrokken bij zorgaanbieders in Harderwijk en Putten, maar kan volgens procesondersteuner de Ronde wel gebruik maken van de kennis van Flevoland Gezond & Wel.
Themagroepen
“We hebben eerst onderzocht: waarmee gaan we aan de slag, wat heeft de meeste impact voor de inwoners?”, aldus Erik Koekoek. “Daar zijn drie themagroepen uitgekomen: samenwerking medisch en sociaal domein en Welzijn op Recept, overgewicht en valpreventie.”
“Bij alle themagroepen werken we vanuit de holistische visie van Positieve Gezondheid”, vult Elske de Ronde aan.
Noortje Haga: “Voor Welzijn op Recept hebben we alle partners gesproken en een inventarisatie gemaakt: Werk je al samen? Tegen welke knelpunten loop je aan? Wat heb je nodig om met Welzijn op Recept te kunnen werken?”
Zilveren Kruis
Haga: “Een belangrijk aandachtspunt bleek Zorgdomein. Hoe kunnen we de drempel verlagen om naar welzijn te kunnen verwijzen? Met Zilveren Kruis hebben we de afspraak gemaakt dat die, waar nodig, de implementatiekosten van Zorgdomein voor de welzijnsorganisaties in Flevoland vergoedt. Daar zijn we best trots op.”
Volgens Koekoek is dat uniek, hij heeft het zelf in elk geval nog niet meegemaakt. Hij weet vanuit zijn jarenlange betrokkenheid bij domeinoverstijgende samenwerking hoe belangrijk een eenvoudig en betrouwbaar verwijs- en terugkoppelingssysteem is: “Dat zegt ook het Landelijk kennisnetwerk Welzijn op Recept en de Flevolandse huisartsen en welzijnsorganisaties geven dat eveneens aan. In Lelystad hebben we het vergoeden van de implementatiekosten van Zorgdomein al geëffectueerd. Welzijn op Recept is daar een succes. Er is onderzoek gedaan naar de impact van de interventie. Die is groot. De reacties zijn heel positief. Hier moeten we goed op inzetten met elkaar. En goed luisteren naar de omgeving.”
Want dat is volgens het drietal het voordeel van het stimuleren van een provinciale invoering: samen kom je verder dan dat elke gemeente het zelf moet uitvinden. Je kunt kennis en ervaringen delen en sommige financiën voor Welzijn op Recept zoals de bekostiging van implementatiekosten Zorgdomein zijn regionaal gemakkelijker/goedkoper te regelen.
Met Medrie is een afspraak gemaakt over ondersteuning vanuit Zilveren Kruis aan het programma Meer tijd voor de patiënt. Ook dat helpt bij Welzijn op Recept: zo hebben huisartsen immers meer tijd voor ‘het andere gesprek’.
Toolkit
De Ronde: “Uit een inventarisatie naar wat Welzijn op Recept is, bleek dat de interventie heel verschillend geïnterpreteerd wordt. We hebben daarom een Toolkit gemaakt met alle informatie die al beschikbaar is, binnen de kaders van het Landelijk kennisnetwerk Welzijn op Recept.” De gemeenten kunnen daar nu zelf mee aan de slag. De ene gemeente is daar al verder mee dan de andere.
“Welzijn op Recept past in de samenwerking die we hebben”, aldus Koekoek. “We hebben echt de gezamenlijke visie en ambitie om dit neer te zetten. Op het juiste moment hebben de juiste mensen elkaar getroffen en de juiste basis gelegd.” Hij zelf is inmiddels werkzaam in Drenthe, maar een collega zet zijn werk in Flevoland voort.
Voor de toekomst wil men in elk geval borgen wat er is en centraal monitoren wat eventueel verder nodig is. Tegelijk zijn er zorgen over het regeringsbeleid en de aangekondigde bezuinigingen op preventie en middelen voor gemeenten. Daarmee komt de structurele financiering van Welzijn op Recept onder druk te staan. Maar de meerwaarde van Welzijn op Recept is hopelijk inmiddels zo duidelijk dat hier niet op wordt bezuinigd.
Voor meer succesverhalen download het boekje “Pareltjes van Welzijn op Recept”
Benieuwd naar meer kennis en ervaring uit de dagelijkse praktijk van Welzijn op Recept, volg ons dan op Linkedin