Welzijn op Recept mooie derde optie
Huisarts in opleiding Marline van Gemeren heeft onlangs haar eerste patiënt verwezen naar Welzijn op Recept. Nadat ze tijdens de module Preventie en Wijkgebonden Zorg kennis had gemaakt met deze interventie, besloot ze die zelf toe te passen in haar opleidingspraktijk in Leidschendam. Een waardevolle ervaring die smaakt naar meer.
Marline van Gemeren studeerde af als basisarts aan de Rotterdamse Erasmusuniversiteit. Haar driejarige specialisatie tot huisarts doet ze nu binnen het Leids Universitair Medisch Centrum, voor haar terug naar haar roots. Inmiddels zit ze in haar laatste jaar, in november is ze klaar, en is ze, naast één dag opleiding, drie dagen per week actief in de praktijk van haar opleider in Leidschendam.
Onderdeel van de opleiding is de module Preventie en Wijkgebonden Zorg, gericht op (het oefenen van)verschillende gesprekstechnieken die je als huisarts kunt toepassen, doorvragen wat de patiënt zelf wil en de verschillende mogelijkheden om te verwijzen, zoals Welzijn op Recept. “Als arts zijn zijn we gewend medisch te denken en oplossingen te zoeken op fysiek of psychisch vlak. Het is belangrijk om te weten dat ik als arts nóg een mogelijkheid heb om iemand te verwijzen bij klachten die een onderliggende niet medische oorzaak hebben, een derde optie.”
Eerste verwijzing naar welzijnscoach
Het belang van die derde optie kon de huisarts in opleiding zelf ervaren toen er enkele weken geleden een man op het spreekuur kwam die zei energieloos te zijn. Hij wist niet waardoor dat kwam. Nadat Marline dankzij verschillende testen een medische oorzaak had uitgesloten, besloot ze het over een ander boeg te gooien en Welzijn op Recept, een van de interventies uit de module, toe te passen. Daarom nodigde ze deze patiënt uit voor een extra lang consult en voerde het ‘andere’ gesprek met behulp van het 4D-model. Zo kreeg ze zicht op wat er speelt in de verschillende levensdomeinen van haar patiënt, hoe dat elkaar beïnvloedt en wat het gevolg daarvan is op zijn gezondheidsbeleving. Samen ontdekten ze dat eenzaamheid de oorzaak was van de klachten. Ook werd duidelijk wat hem weer energie kon geven. “Het is fijn dat je weet waar de patiënt zelf aan wil werken, dat helpt enorm voor zijn motivatie.”
Met deze kennis verwees ze de man door naar een welzijnscoach. Haar opleider kon haar uit eigen ervaring uitleggen hoe ze dat moest doen: haar opleider en de praktijkondersteuners werken namelijk al met Welzijn op Recept.
Juiste kanalen
Marline heeft deze verwijzing naar Welzijn op Recept als positief ervaren: “Het is fijn dat je naar een instantie kan verwijzen die wel de juiste kanalen heeft om patiënten te helpen.” Soms schieten medische oplossingen te kort, zo heeft ze inmiddels zelf ervaren. Ze verwacht dan ook dat ze nog vaker zal verwijzen naar welzijn.
Voor meer succesverhalen download of bestel ook het boekje “Pareltjes van Welzijn op Recept”
Benieuwd naar meer kennis en ervaring uit de dagelijkse praktijk van WoR volg ons dan op Linkedin