Welzijn op Recept past perfect in Friese Samenwerkingsagenda
foto: Sara Meijer
Toewerken naar een vloeiende keten met brede, domeinoverstijgende samenwerking, maar waarbij ook de inwoner zelf de regie pakt en de omgeving kan helpen, dat is waar Sara Meijer, strategisch adviseur gemeenten bij zorgverzekeraar De Friesland zich enthousiast voor inzet. Ze vertelt graag hoe ze dat doet en over de belangrijke rol die Welzijn op Recept daarbij speelt.
‘Zorgverzekeraars zouden een actievere rol kunnen spelen bij Welzijn op Recept’, zo horen we vaak terug in gesprekken in het land. Maar dat verandert: steeds meer zorgverzekeraars gaan de uitdaging aan, zoals De Friesland, een belangrijke zorgverzekeraar in Friesland en onderdeel van de landelijke zorgverzekeraar Zilveren Kruis. Volgens Sara Meijer, strategisch adviseur gemeenten bij De Friesland, staat deze zorgverzekeraar positief tegenover Welzijn op Recept. “Er waren al gemeenten goed mee aan de slag, andere gemeenten hadden uitgesproken potentie te zien in de interventie. Daarom hebben we in Friesland de ambitie gesteld dat in 2025 alle Friese burgers door huisartsen op efficiënte wijze kunnen worden doorverwezen naar welzijn en het sociaal domein door uitrol van Welzijn op Recept binnen Friesland.
Dit doen we vanuit de Friese Samenwerkingsagenda die alle 18 Friese gemeenten en De Friesland in mei 2022 hebben ondertekend. Deze ambities zijn gerelateerd aan de thema’s ouderen, preventie, GGZ, Jeugd en de Juiste Zorg op de Juiste Plek.” Doel van de Samenwerkingsagenda is om de zorg en ondersteuning te verbeteren.
“Zelf heb ik een achtergrond als fysiotherapeute. Terugkijkend denk ik vaak: ik ken zo veel mensen voor wie Welzijn op Recept had geholpen. Om onze ambitie van Welzijn op Recept te realiseren is er een werkgroep opgericht waarin wij, de gemeenten Achtkarspelen Smallingerland en Súdwest-Fryslân, Dokterszorg (regio-organisatie huisartsen), welzijnsorganisatie M.O.S. (Maatschappelijke Onderneming Smallingerland) en ROS Friesland, als procesondersteuner en begeleider, vertegenwoordigd zijn.”
Actie!
“Maar vraag was hoe kunnen we de ambitie omzetten naar concrete actie? We hebben bijeenkomsten georganiseerd die hebben bijgedragen aan bekendheid van het concept en gezorgd dat mensen elkaar leren kennen. Door de provinciale samenwerking is er bovendien kennismaking en kennisdeling ontstaan, waardoor gemeenten ook van elkaar kunnen leren. In steeds meer gemeenten, zoals Heerenveen, De Fryske Marren, Súdwest-Fryslân en Weststellingwerf, wordt al met Welzijn op Recept gewerkt.
Ook kijken wij mee welke bouwstenen gemeenten nodig hebben om de ketenaanpak lokaal te implementeren. Huisartsen krijgen extra tijd voor het voeren van ‘het andere gesprek’. Zo krijgen zij meer ruimte om breder te kijken naar vraagstukken waarmee zij te maken krijgen.”
Scholing en training
De extra tijd geldt voor huisartsen die getraind zijn om ‘het andere gesprek’ te voeren. “We bieden daartoe een module ‘Meer persoonsgerichte zorg’ aan met de mogelijkheid om verschillende trainingen te volgen.”
Bovendien wordt een Lerend Netwerk Positieve Gezondheid opgezet als onderdeel van de Friese Preventieaanpak. De kick-off heeft 29 maart 2023 plaatsgevonden in het Abe Lenstra Stadion in Heerenveen: “We proberen Positieve Gezondheid en Welzijn op Recept waar wenselijk te koppelen. Ze delen dezelfde brede kijk op gezondheid en ziekte en de focus op wat iemand wél kan en leuk vindt.”
Voor De Friesland is daarbij de vraag belangrijk: Welke kansen zijn er om professionals te trainen? De zorgverzekeraar gaat vooral voor domeinoverstijgend scholen en vanuit bestaande regelingen vanuit het netwerk. “Als bijvoorbeeld een gemeente gebiedsteams en welzijnswerkers wil scholen, school ze dan samen met de huisartsen. Zo creëer je synergie. Als mensen iets sámen doen, leren ze elkaar kennen en hebben hetzelfde uitgangspunt qua kennis.”
Domeinoverstijgend werken
“We willen de samenwerking echt domeinoverstijgend oppakken. De uitdaging daarbij is: Hoe krijgen we al die domeinen met elkaar in verbinding? Een goede samenwerking met de gemeenten is cruciaal: “Inwoners met zorgen en een hulpvraag, die passende ondersteuning of zorg willen ontvangen, krijgen te maken met verschillende nogal afgeschotte wetten, regelingen en domeinen. Uitdaging is dus hoe je die bij elkaar kunt brengen. Bovendien geven landelijke akkoorden de samenwerking zorg en welzijn de komende jaren meer vorm en bieden gemeenten financiële ondersteuning. “Ons doel is toewerken naar een vloeiende keten, maar ook dat de inwoner zelf de regie pakt en dat inwoners elkaar helpen. In Friesland is er nog een goede gemeenschapszin, mienskip, mensen halen daar kracht uit. Kortom: de samenwerking en het commitment is er, nu moeten we de vertaling maken naar doen, naar inzet voor Welzijn op Recept, zodat meer inwoners er wat van gaan merken.”
Ben je geïnteresseerd in de regionale samenwerking en inkoop van Welzijn op Recept door zorgverzekeraar en gemeenten samen kijk dan ook naar het regionale inkoopmodel Welzijn op Recept
Voor meer succesverhalen download het boekje “Pareltjes van Welzijn op Recept”
Benieuwd naar meer kennis en ervaring uit de dagelijkse praktijk van WoR volg ons dan op Linkedin
Wil je als professional de basistraining Welzijn op Recept volgen? Kijk dan op onze website bij onze trainingen