Welzijnscoach kan het verschil maken voor mensen
Steeds meer gemeenten gaan werken met Welzijn op Recept. Hoewel de interventie en het opstarten ervan overal grotendeels hetzelfde verlopen, zijn er lokaal verschillen. Een mooi voorbeeld is Hattem. Monique Scholten, welzijnscoach en medeverantwoordelijk voor de opstart van de pilot, vertelt hoe de gemeentelijke kleinschaligheid (12.500 inwoners) Welzijn op Recept beïnvloedt.
In de Gelderse gemeente Hattem is op 1 oktober 2021 de pilot Welzijn op Recept officieel gestart. Monique Scholten zorgde, samen met Lieke Bos betrokken vanuit Samen Ouder Worden, voor het projectplan, de benodigde financiën en de opstart van het project. Het initiatief lag bij de huisartsen en stamt eigenlijk al uit januari 2020. De twee Hattemer huisartsenpraktijken spraken toen de intentie uit voor meer samenwerking met welzijn, op terreinen als dementie, eenzaamheid en mantelzorg. Scholten was daar als coördinator Steunpunt Mantelzorg actief bij betrokken, een functie die zij nog steeds heeft. Toen brak corona uit en kon alleen digitaal verder worden gewerkt. Voor Stichting Welzijn Hattem (SWH), de welzijnsorganisatie waar Scholten werkt, werd het in coronatijd steeds lastiger om inwoners die hulp nodig hadden te bereiken: inlopen in buurthuizen vielen weg, geen directe contacten meer. “Wijkverpleegkundigen en huisartsen kwamen nog wel achter de voordeur. Eén thuiszorgorganisatie werkte in een andere gemeente al met Welzijn op Recept. De gemeente, die al van het begin bij de samenwerking betrokken was en bij de overleggen zat, zag de problemen, dat signalen van inwoners minder goed opgepakt konden worden. Er werd besloten tot een pilot Welzijn op Recept. Samen Ouder Worden wilde meefinancieren.”
Korte lijnen
De wil tot samenwerking tussen eerstelijnszorg en welzijn is dus uitgegaan van de huisartsen en de thuiszorg en daarmee is al heel veel gewonnen. Bovendien hebben de partners binnen Welzijn op Recept vanaf het begin samen opgetrokken en samengewerkt. “We zijn een kleine gemeente, mensen kennen elkaar, de lijnen zijn kort. Samenwerking verloopt daardoor goed. Mijn collega en ik hebben inmiddels 26 verwijzingen binnengekregen. De essentie van Welzijn op Recept is voor mij: Wat maakt voor deze persoon het verschil in zijn of haar leven? Soms merk je een duidelijke omslag, er wordt iets aangezet. Dat inspireert me enorm. Dan kun je het verschil maken. Dat is zo gaaf!”
Net even anders
Bijzonder zijn in Hattem de verwijzers: naast huisartsen en POH’s zijn dat medewerkers van de thuiszorg: “Dat is echt een meerwaarde. Zij komen achter de voordeur, mensen kennen hen vaak al lang en vertrouwen hen. Inwoners kunnen zich ook zelf bij ons melden.”
Er wordt op allerlei manieren geprobeerd Welzijn op Recept bekend te maken: er staat informatie over op de websites van de gemeente en van Stichting Welzijn Hattem. Binnenkort zal ook een filmpje over Welzijn op Recept te zien zijn in de wachtkamers van de beide huisartsenpraktijken, op de websites van SWH en van een van de thuiszorgorganisaties, die actief zijn in de stad. Ook is onlangs een artikel over de interventie verschenen in de lokale krant De Hattemer. En er zullen nog meer volgen.
“Bovendien sluit ik regelmatig aan bij overleggen van wijkverpleegkundigen. Welzijn op Recept moet tot hun gereedschapskist gaan behoren, een automatisme worden. In november volgen we als Werkgroep Welzijn op Recept een training waarderende gespreksvoering. Daarin zitten vertegenwoordigers van de huisartsenpraktijken, van enkele thuiszorgorganisaties en een fysiotherapeut met een eigen praktijk. Zij wil graag samenwerken en werkt al met motiverende gespreksvoering. Zij verwijst mensen naar ons. Andersom maken wij ook ‘gebruik’ van haar aanbod op het gebied van bewegen.
Samen verbinding maken
Hattem is ook wat betreft de activiteiten anders. Niet alleen Stichting Welzijn Hattem organiseert activiteiten waar mensen aan deel kunnen nemen. Ook lokale partijen zoals sportverenigingen en kerken doen dat. De welzijnsorganisatie kan vanwege het beperkte budget (‘maar’ 12.500 inwoners) niet alles aanbieden. “Al die partijen waren betrokken bij ‘Hattemers in Coronatijd’, een platform dat tijdens de coronaperiode is ontstaan. Toen opereerden ze vaak naast in plaats van met elkaar. Wij proberen verbinding te maken. Zo hebben we inwoners bijvoorbeeld kunnen begeleiden naar een koffie-inloop van de kerk in de eigen wijk, naar vrijwilligerswerk in een supermarkt en naar een vrijwilligersorganisatie.”
Doorgaan?
De pilot loopt tot het eerste kwartaal van 2023. “Hopelijk besluit de raad eind dit jaar dat Welzijn op Recept doorgaat. We kunnen zoveel voor onze inwoners betekenen.” De bereidheid daartoe is er, bij alle partners, maar na de pilot vervalt de financiering vanuit Samen Ouder Worden. Grootste aandachtspunt is dus hoe krijg je als kleine gemeente, met beperkte middelen, deze interventie financieel rond?
Ook deelnemen aan de basistraining Welzijn op Recept voor sociaal werkers/welzijnscoaches kijk voor de eerstvolgende training hier
Wil je meer weten over de samenwerking over de domeinen heen, bestel dan het boekje over de uitdagingen van samenwerken
Voor meer succesverhalen download of bestel ook het boekje “Pareltjes van Welzijn op Recept”
Benieuwd naar meer kennis en ervaring uit de dagelijkse praktijk van WoR volg ons dan op Linkedin