Werkt Welzijn op Recept ook in Denemarken?
foto: Conny van den Berg
Hoe maak je aan een Deense delegatie uit Vejle, op werkbezoek in Den Haag, de werking en de voordelen van Welzijn op Recept duidelijk? Conny van den Berg, programmaleider productontwikkeling en innovatie bij Xtra, vertelt hoe welzijnsorganisatie Wijkz het heeft aangepakt en hoe de presentatie door de Denen als helder maar tegelijk ook als verwarrend werd ervaren.
Vejle is een vrij grote stad (ruim 61.000 inwoners) in het zuiden van Denemarken. De naam klinkt wellicht vaag bekend. Dat kan kloppen: vorig jaar startte daar de 3e etappe van de Tour de France, met Dylan Groenewegen als Nederlandse winnaar.
“Vrij kort tevoren hoorden we via de ambassade van het bezoek”, aldus van den Berg, werkzaam bij Xtra. Xtra vormthet bestuur van de organisaties Wijkz, Mee Zuid-Holland Noord, JESS en JongLeren. “Het was een delegatie van gemeenteraadsleden van verschillende politieke partijen en beleidsmedewerkers. Naast Den Haag hebben ze ook Utrecht en Amsterdam bezocht. ‘s Ochtends hadden ze een beleidsmatig verhaal te horen gekregen. In wijkcentrum De Wissel in Laak, een van de Servicepunten XL van Wijkz, zijn we meer uitgegaan van de alledaagse praktijk.” Behalve uitleg over hoe zorg en welzijn/sociaal domein in Nederland geregeld zijn, is ook verteld wat welzijnsorganisatie Wijkz doet, ook op het gebied van preventie, en is ingezoomd op Welzijn op Recept: met behulp van een infographic/filmpje op YouTube over Social Prescribing, een presentatie waarin stap voor stap wordt uitgelegd wat Welzijn op Recept is, hoe het werkt, wat de impact, de knelpunten én de voordelen zijn, én een casus uit de praktijk, werd de interventie inzichtelijk gemaakt.
Ander systeem
Volkomen helder zou je denken. “Dat was het ook wel, maar er ontstond meteen discussie”, zo vertelt van den Berg. “Er werden al heel snel vergelijkingen tussen de landen getrokken. Er was veel verwarring, omdat het Deense systeem heel anders is. De tijd ontbrak om echt diep op het Deense systeem in te gaan. Bovendien was dat niet de doelstelling. “Welzijnsorganisaties kent men daar niet”, vermoedt van den Berg, “de gemeente voert zelf welzijnswerk uit”. De Denen kampen ook met tekorten in de zorg en met een snel groeiende groep ouderen. Meer vraag betekent nog hogere kosten. Ook voor hen geldt dus de vraag: ‘Hoe kan je de gezondheidszorg betaalbaar houden? En welke rol heeft de gemeente daarbij? De focus ligt op preventie: wat je kunt voorkomen, levert in de toekomst minder kosten op.”
Invloed Welzijn op Recept?
Zullen de inwoners van Vejle straks ook doorverwezen kunnen worden naar Welzijn op Recept? De programmaleider verwacht het niet: “Bij de presentatie zag ik totaal geen herkenning, terwijl Social Prescribing toch een bekend systeem is, in Engeland en in Nederland wordt er heel veel mee gewerkt.”
De Deense delegatie vond het wel een interessant concept, maar wekte niet de indruk van ‘we gaan er meteen werk van maken.’ In elk geval heeft het bezoek aan Den Haag de Denen veel achtergrondinformatie opgeleverd. Den Haag werkt al vanaf 2015 met Welzijn op Recept, de stad nam deel aan de Kopgroep. Van den Berg was van 2015 tot 2019 zelf projectleider Welzijn op Recept. Ze is nog steeds overtuigd van het belang en de effectiviteit van de interventie.
Voor meer succesverhalen download het boekje “Pareltjes van Welzijn op Recept”
Benieuwd naar meer kennis en ervaring uit de dagelijkse praktijk van WoR volg ons dan op Linkedin
Wil je als professional de basistraining Welzijn op Recept volgen? Kijk dan op onze website bij onze trainingen