Laat deelnemers aan het woord
foto: Helen Bours
Hoe overtuig je raadsleden van de kracht en het belang van Welzijn op Recept en versterk je hun motivatie om na een positief verlopen pilot door te gaan met de interventie? Met een veelzijdige presentatie, besloot Helen Bours, welzijnscoach bij Menswel, de welzijnsorganisatie in Roerdalen. Maar het liep net even anders …
De presentatie was klaar, de welzijnscoach zag het al helemaal voor zich hoe het zou gaan. Maar bij de voorbespreking van de raadsbijeenkomst werd duidelijk dat het een andere avond zou worden dan de verwachte info-avond in het gemeentehuis: “Het werd een Thema-avond Sociaal Domein, waar de drie lopende pilots, waaronder Welzijn op Recept, zich konden presenteren. De gemeente stelde voor die avond de interview-vorm voor. Dat was even slikken, maar ik dacht meteen: ‘kom op, wees flexibel en dynamisch. Het komt wel goed’.”
De feiten
Op 21 juni kwam de gemeenteraad bijeen in gemeenschapshuis De Blokhut in Vlodrop, een van de zes kernen van de gemeente Roerdalen. “Het is heel goed gegaan”, aldus Bours. “We hebben mooie reacties gehad. De raadsleden zijn echt geïnformeerd. Complimenten voor de moderator die de avond leidde en de vragen stelde. We hebben goed duidelijk kunnen maken wat Welzijn op Recept is, hoe het werkt en wat de kracht en de impact ervan is. De businesscontroller van de gemeente heeft op een heldere manier de ‘feiten’ verteld en wat Welzijn op Recept oplevert, ook vanuit de landelijke info die ik had doorgestuurd.’
Vooral de doelgroep
Natuurlijk heeft Bours ook zelf verteld over de interventie en wat de impact ervan is. Maar het moest geen al te technisch verhaal worden, vond ze. “Vooral de doelgroep zelf moest ook aan het woord komen. Dat is echt mijn advies aan andere gemeenten: laat deelnemers aan het woord! Die weten als ervaringsdeskundigen immers het beste wat de interventie voor hen betekent of heeft betekend. Ik was heel blij dat een van mijn cliënten, Ron, zijn verhaal wilde vertellen. Dat heeft indruk gemaakt. Veel raadsleden kwamen na afloop naar hem toe om hem te bedanken.”
Trotse huisarts
Bours had ook een van de huisartsen in Roerdalen gevraagd om haar ervaringen te delen met de raadsleden. Yvonne Smeets, al bijna 26 jaar huisarts in Montfort, kon die avond niet aanwezig zijn, maar had wel een filmpje gemaakt waarin zij vertelt over het belang van Welzijn op Recept: dat de gemeente eerder al Positieve Gezondheid heeft omarmd, ‘waarbij is afgesproken om meer naar gezondheid en mogelijkheden en minder naar ziekte en beperkingen te kijken. Maar als je dat wilt gaan doen, moet je mensen ook wel iets kunnen bieden, iets anders dan de psycholoog, pillen of de therapie. En dat kunnen we nu, met Welzijn op Recept.’ Met haar collega heeft ze inmiddels zo’n dertig mensen doorverwezen naar welzijnscoach Helen Bours: ‘En dat heeft bij iedereen ergens toe geleid, iedereen is daar tevreden over.’ En ze somt een heel breed scala aan activiteiten op. Ze is er trots op om huisarts in Roerdalen te zijn, waar de samenwerking van het sociale met het medische domein goed geregeld is. Ze sluit haar filmpje dan ook af met een oproep aan de gemeenteraad: ‘Dit is een succes. Laten we het voorzetten!’
Evalueren en doorgaan
Bours wil niets liever dan dat. “Er zijn inmiddels 92 inwoners doorverwezen, die een waardering 9,5 geven. We hebben een goede keten van samenwerking in Roerdalen, je bereikt iedereen. Ongeveer de helft van de cliënten blijkt nooit eerder enige vorm van hulp te hebben gehad. Zonder Welzijn op Recept zouden we die dus niet bereikt hebben.”
In september vindt overleg plaats met alle huisartsen, de gemeente en de welzijnscoach. “Dat wordt een evaluatie, maar waarschijnlijk kijken we ook al vooruit naar 2024 en verder.”
Voor meer succesverhalen download het boekje “Pareltjes van Welzijn op Recept”
Benieuwd naar meer kennis en ervaring uit de dagelijkse praktijk van WoR volg ons dan op Linkedin
Wil je als professional de basistraining Welzijn op Recept volgen? Kijk dan op onze website bij onze trainingen