Kernteam Welzijn op Recept wil inspirerende gids zijn
foto: Truus van Tiggelen
Sociaal Werk Nederland is begin dit jaar een kernteam Welzijn op Recept gestart. Zo kunnen de ervaringen van leden van deze landelijke brancheorganisatie voor het sociaal werk beter worden gedeeld en kan de interventie verder worden versterkt. Truus van Tiggelen, senior adviseur bij Sociaal Werk Nederland, vertelt over het doel en de thema’s waarop dit jaar gefocust wordt.
Van Tiggelen werkt sinds 2022 bij deze brancheorganisatie. Sociaal Werk Nederland fungeert als intermediair tussen de leden (sociaalwerk- en welzijnsorganisaties verspreid over het hele land) en de landelijke ontwikkelingen: “Hoe kunnen we daarbij aansluiten en vooral op zo’n manier dat we elkaar versterken? Samenwerking met zorg, wonen, andere partijen en ook de inwoners zelf zijn daarbij van cruciaal belang. Zo kunnen we bijdragen aan veerkrachtige inwoners in vitale wijken.”
Verbinding
“Mijn portefeuille is: verbinding tussen sociaal werk en zorg in de breedste zin van het woord. Vanuit de transformatie die van de zorg en van ons als sociaal werk gevraagd wordt, is Welzijn op Recept een geweldig middel om die verbinding vorm te geven, een goede brug tussen de zorgwereld en de wereld van wijken en buurten. Al vanaf 2012 zijn leden met die interventie bezig. Na een loopbaan in het jeugdveld, was ik zelf nog niet zo bekend met Welzijn op Recept. Wat speelt er bij onze leden en wat hebben zij nodig? Daarom hebben we een kernteam Welzijn op Recept opgericht.”
Zo probeert van Tiggelen, samen met inmiddels 26 van de met Welzijn op Recept werkende leden, helder te krijgen: ‘Waar gaan we ons met elkaar en als vereniging op richten?’ Doel van het kernteam voor dit jaar is het aantal doorverwijzingen naar sociaal werk en het aantal sociaalwerkorganisaties dat werkt met Welzijn op Recept te laten toenemen.
Van Tiggelen vindt ‘Welzijn op Recept’ een goede term: “Het geeft aan dat de interventie aansluit bij de medische wereld én bij de sociaal werk-/welzijnswereld, al spreken we daar eigenlijk niet van een recept en niet van patiënten maar van bewoners of inwoners.”
Verkennen, faciliteren, inspireren
Het kernteam stuurt niet: “We geven wel aan: dit lijkt ons belangrijk. Wij verkennen, faciliteren en inspireren. We willen een inspirerende gids zijn. Het kernteam vormt de verbinding tussen onze leden/de praktijk en landelijke ontwikkelingen waarbij Sociaal Werk Nederland aansluit. Vanuit het kernteam worden lokale successen uitgewisseld en knelpunten besproken. Leren met elkaar.”
De focus is in 2023 gericht op de thema’s Storytelling en positionering, Kwaliteit, en Impactmeting. ”Er worden al veel mooie ervaringsverhalen gedeeld, ook via landelijke platforms.
De inwoner die met psychosociale problemen als eerste naar de huisarts gaat, terwijl er geen medische oorzaak is, wordt nu via de welzijnscoach gekoppeld aan ondersteuning vanuit de wijk. Vaak is dit een groep inwoners voor wie de mogelijkheden aan hulp en ondersteuning in de wijk nog onbekend zijn.”
Verschillende rollen
Wat betreft de kwaliteit zijn de verschillende rollen van de welzijnscoach verkend: “We kijken welke vaardigheden en competenties nodig zijn om de verbinder te zijn tussen het sociaal en medisch domein. Die verschillen immers in cultuur en taal. De welzijnscoach is ook het gezicht en aanspreekpunt van zijn/haar welzijnsorganisatie naar de huisarts toe, en vormt tegelijk de schakel tussen het medisch domein en de maatschappij. Welzijn op Recept kan zorg uitstellen of zelfs voorkomen. Dat vraagt een goede afstemming met de zorgverleners.”
Daarbij speelt ook een verschil in duiding wat Welzijn op Recept is, een rol: is dat de ‘smalle’ variant, van het toegeleiden naar activiteiten? Sommige leden geven aan daar niet mee uit te komen. En hoe om te gaan met multiproblematiek, met zaken als schulden of zwaardere GGZ-problematiek? Horen die wel bij Welzijn op Recept thuis? “Vanuit sociaalwerkorganisaties wordt gekeken naar wat nodig is als iemand wordt doorverwezen via Welzijn op Recept. Dit kan leiden tot activering om aan te sluiten bij wijk- en buurtactiviteiten of vrijwilligerswerk. Het kan ook zijn dat er eerst een andere ondersteuning nodig is, bijvoorbeeld bestaansstress verkleinen door inzicht en aanpak van schulden. En soms is het beiden. Voor sociaalwerkorganisaties is Welzijn op Recept ook een succes indien andere ondersteuning wordt ingezet.”
Bredere samenwerking
“Vanuit Sociaal Werk Nederland zouden we graag een leertraject samen met de huisartsen ingaan, zodat ze meer dezelfde ‘taal’ gaan spreken en de wederkerigheid wordt vergroot. Het komende halfjaar verkennen we landelijk verdere samenwerking met het Landelijk kennisnetwerk Welzijn op Recept en met huisartsenorganisaties.”
Structurele financiering
Er is vertrouwen dat er meer leden gaan meedoen met de interventie: “Dat heeft ook te maken met de afspraken van het IZA en de GALA- en SPUK-middelen. Daartoe organiseren we bijeenkomsten en webinars om onze leden goed te informeren. Mijn advies is: ga tijdig in gesprek met de gemeente.”
Van Tiggelen wil tot slot nog meegeven: “Projectfinanciering is prima voor de opstartfase, maar er moet écht structurele financiering komen voor Welzijn op Recept. Dan pas geloven onze leden erin en gaan ze ervoor. Het is toch fantastisch dat de inwoner vanuit normalisering weer betekenis aan zijn leven kan geven?”
Voor meer succesverhalen download het boekje “Pareltjes van Welzijn op Recept”
Benieuwd naar meer kennis en ervaring uit de dagelijkse praktijk van WoR volg ons dan op Linkedin