Welzijn op Recept voor mensen die een extra zetje nodig hebben
foto: Jitse Goeijers
Welzijnscoaches begeleiden bewoners naar tal van activiteiten op diverse leefgebieden, opgezet door de welzijnsorganisatie of vanuit de gemeente, maar ook vanuit bewonersinitiatieven. Wat betekenen die laatste voor Welzijn op Recept? En vragen ze iets anders voor deelnemers vanuit de interventie? Jitse Goeijers, welzijnscoach en buurtwerker in Amsterdam Noord bij DOCK vindt dat je daar niet automatisch vanuit moet gaan.
Jitse Goeijers is welzijnscoach en het aanspreekpunt voor Welzijn op Recept voor welzijnsorganisatie DOCK in de Banne in Amsterdam stadsdeel Noord, gebied Noord-West. Zij begeleidt bewoners die naar haar doorverwezen worden, naar een heel breed en divers aanbod aan activiteiten. Ze werkt daarvoor ook samen met de groencoach, de beweegcoach en de kunstbemiddelaar. De activiteiten zijn opgezet door de verschillende samenwerkingspartners binnen Welzijn op Recept én door de bewoners zelf: “We hebben heel veel enthousiaste buurtbewoners, die met een mooi plan komen om het in de buurt leuker te maken. Dat kan echt van alles zijn, zoals de Buurttuin in Tuttifruttidorp of Tuindorp Deli-cious, dat inmiddels echt een hit is geworden. Of een groep enthousiaste vrouwen die kookt bij speciale evenementen in de wijk. Dit soort bewonersinitiatieven zijn mooie activiteiten ook voor mijn Welzijn op Recept-bewoners.”
Mensen verbinden
Als buurtwerker is Goeijers daar ook nauw bij betrokken. Ze biedt ondersteuning bij bewonersinitiatieven en gaat in gesprek met bewoners over participatiemogelijkheden. Bewoners kunnen daarvoor ook financiële ondersteuning krijgen, tot een maximum van 500 euro per project. “Als buurtwerker zet ik in op groepswerk, als welzijnscoach ben ik meer individueel bezig, maar in beide gevallen probeer ik mensen te verbinden.”
Koffie-uurtje
Het werkt ook andersom. In het Huis van de Wijk De Banne heeft DOCK Koffietijd opgezet, een koffie-uurtje met gelegenheid voor mooie gesprekken. “We begonnen met een groep van vier, inmiddels zijn het er bijna 20. De deelnemers van alle leeftijden, zowel met als zonder Welzijn op Recept-verwijzing, komen trouw elke week. Ze ervaren verbinding, voelen zich gezien en wisselen verhalen en ervaringen uit. We kijken of we er meer vrijwilligers bij kunnen betrekken en we de activiteit op den duur wellicht kunnen overdragen.”
Extra ondersteuning voor WoR-groep?
Hebben de bewonersinitiatieven iets anders nodig voor de Welzijn op Recept-groep? Moet Goeijers daarvoor extra ondersteuning bieden? Ze lijkt wat verlegen met die vragen, verbaasd. “Zo lijkt het alsof het een speciale groep is. Natuurlijk, we spreken over cliënt en patiënt, dat zit nou eenmaal in ons systeem. Maar voor buurtwerk zijn het zijn gewoon allemaal bewoners. Dat is juist de kracht van Welzijn op Recept: het is een lichte interventie, voor mensen die alleen een zetje nodig hebben. Welzijn op Recept biedt op een laagdrempelige manier ondersteuning om meer zelfredzaam te worden, om mensen weer te laten stralen. Aandacht en activiteiten als medicijn. De regie ligt bij de bewoner, de welzijnscoach ondersteunt en gaat mee. Het begint bij de huisarts of POH, zij maken de inschatting of ze een bewoner geschikt vinden om door te verwijzen naar de interventie. Eigenlijk zou die verwijzing net zo gewoon moeten zijn als een verwijzing naar bijvoorbeeld fysiotherapie of een specialist.”
Klein verschil
Het enige verschil is dat bewoners die vanuit Welzijn op Recept deelnemen aan activiteiten, daar door de welzijnscoach naartoe zijn begeleid. De welzijnscoach is samen met hen op zoek gegaan naar waar hij of zij gelukkig van wordt, naar hoe iemands leven weer kleur kan krijgen. “Vaak zijn er verschillende mogelijkheden en dan kijk je welke activiteit/groep qua samenstelling en sfeer het beste past, van beide kanten. Ik leg dan contact en ga vaak de eerste keer mee.” Ze draagt een nieuwe deelnemer aan, maar spreekt daarbij niet over Welzijn op Recept. “Dan krijg iemand meteen een etiket opgeplakt. Met sommigen heb ik tussendoor wel extra contact, ook om te horen of iemand echt op zijn plek is of eventueel nog iets anders wil uitproberen. Of nieuwe activiteiten wil doen. Het mooie is dat de bewoner dan vaak al genoeg zelfvertrouwen heeft opgebouwd en dit tegen die tijd zelf kan regelen.”
Klik hier voor meer informatie over DOCK
Voor meer succesverhalen download het boekje “Pareltjes van Welzijn op Recept”
Benieuwd naar meer kennis en ervaring uit de dagelijkse praktijk van Welzijn op Recept, volg ons dan op Linkedin