Rotterdam volgt landelijke definitie, maar met Rotterdams sausje
foto (van links naar rechts): Marlies Osinga, Marije Poot-Reynders, Eugenie van Vendeloo
De gemeente Rotterdam werkt hard aan de uniforme invoering van Welzijn op Recept. Maar hoe doe je dat in een stad met zoveel wijken, die heel divers en een stad op zich zijn? Marije Poot-Reynders, beleidsadviseur gezondheid bij de gemeente, Marlies Osinga van Win010 en Eugenie van Vendeloo van Rijnmond Dokters vertellen wat uniform betekent en welke stappen al zijn gezet.
Uniform betekent vooral eenduidig wat betreft de aanpak van Welzijn op Recept. Dat het voor huisartsen, welzijnswerkers én inwoners duidelijk is hoe de interventie werkt en dat overal op dezelfde manier wordt gewerkt. Wat daarbij enorm helpt, is dat het in Rotterdam in feite gaat om een samenwerking van drie partijen: de gemeente, de regionale huisartsenorganisatie Rijnmond Dokters, en Win010, de samenwerking van Welzijn in de regio Rotterdam.
“Zo’n 98 procent van alle Rotterdamse huisartsen is lid van Rijnmond Dokters”, aldus van Vendeloo. Deze sinds 1 januari 2022 bestaande huisartsenorganisatie maakt samenwerken, informatie delen en kijken of afspraken werken en het verwachte resultaat opleveren, veel gemakkelijker.
Dat geldt ook voor Win010. “Vroeger waren er zes verschillende welzijnsaanbieders actief in een of meerdere wijken”, vertelt van Vendeloo. “Groot voordeel van de start met Win010 is dat we nu één aanspreekpunt hebben voor stadsbrede zaken. Osinga: “Win010 is echt een samenwerking. De verschillende aanbieders hebben wel elk een eigen look en feel.”
Samenwerking noodzakelijk
Zowel bij de huisartsen als bij de welzijnsorganisaties werd de noodzaak om samen te werken gevoeld, omdat wijkgericht werken en ingrijpen ‘aan de voorkant’ steeds belangrijker zijn geworden. Voor die beweging naar voren is volgens alle betrokken partijen een groei in het gebruik van Welzijn op Recept nodig. Maar dat vraagt om meer uniformiteit.
“Er ligt nu een langetermijnopdracht vanuit de gemeente, voor minimaal zes en maximaal 10 jaar”, aldus Osinga. “Nu moéten we gaan samenwerken. Als welzijnsorganisaties zijn we geen concurrenten meer, we delen nu kennis en ervaringen.”
Uniforme implementatie
Er zijn inmiddels flinke stappen gezet. Welzijn op Recept wordt echt breed gedragen. De focus ligt vooral op uniformiteit in de verwijsroute, in hoe de hulpvraag wordt opgepakt en hoe de terugkoppeling is. Voor het toeleiden naar wijkgericht aanbod en de terugkoppeling naar de verwijzer werden verschillende wegen bewandeld, elke organisatie had het anders ingericht. De huisartsen gebruikten al lang Zorgdomein, de welzijnsorganisaties nog niet. Osinga: “Nu hebben ze wel allemaal Zorgdomein. Dat moet vervolgens door alle samenwerkingspartners op dezelfde manier worden ingericht, zodat straks iedereen hetzelfde scherm ziet en dezelfde stappen volgt.”
Verwijzers zijn de huisartsen en POH’s, althans voor nu. Ook fysiotherapeuten hebben aangegeven te willen verwijzen. Met ziekenhuizen wordt gesproken over verwijzing via de sociale portalen. Maar dat is voor later.
Van Vendeloo: “We gaan een uniforme manier vaststellen van hoe de verwijzing eruit moet zien, met afspraken over wat er minimaal vermeld moet worden. Huisartsen proberen vanuit het consult zo veel mogelijk informatie mee te geven.” Osinga vult aan: “De welzijnscoach krijgt zo via de verwijzer al een beetje een beeld van de doorverwezen inwoner en kan op deze manier gerichter aan de slag met de verwijzing vanuit de huisartsenpraktijk. De welzijnscoach gaat vervolgens met de inwoner de verdieping in en door verdere uitvraag kijken welk aanbod binnen welzijn passend is. Via Zorgdomein komt er vanuit Welzijn een terugkoppeling naar de huisarts. Ook deze werkwijze wordt voor alle gebieden binnen de regio Rotterdam uniform uitgerold.”
We zijn er bijna …
“We zitten nu in de fase ‘dit zou het moeten zijn, maar werkt het ook?’”, aldus Poot-Reynders, die als gemeentelijk beleidsadviseur gezondheid nu ook als projectleider fungeert. “Maar we zijn er nog niet. We weten bijvoorbeeld nog niet precies hoeveel capaciteit nodig is. Wat vraagt, betekent deze invoering van Welzijn op Recept voor iedereen? Er is training en begeleiding nodig om huisartsen en welzijnsaanbieders aan de hand van werkinstructies mee te nemen in de uniforme aanpak. Hoe past het in de opdracht van de zorg- en welzijnspartijen? Ook is nog meer inzicht nodig in waar mensen terecht komen: sluit het aanbod aan bij de hulpvragen? Is er nog ander aanbod nodig? In werksessies zijn we daar nog mee aan de slag.”
Wat betreft samenwerking en de beweging naar voren is dus al veel bereikt. Nu worden daarvoor de GALA-gelden ingezet. ‘Maar hoe gaat het na 2026, als je echt toekomstbestendig wilt blijven doorontwikkelen?’ vragen de drie vrouwen zich af. Dit is voor iedereen nog een onzekere factor.
Eind oktober verwachten de samenwerkende partijen tot een bestuurlijk akkoord te komen over het voorstel voor de implementatie van Welzijn op Recept in Rotterdam. Op 1 januari 2025 hoopt men dan echt te kunnen starten: “Dat zou een mooi begin van het nieuwe jaar zijn.”
Voor meer succesverhalen download het boekje “Pareltjes van Welzijn op Recept”
Benieuwd naar meer kennis en ervaring uit de dagelijkse praktijk van Welzijn op Recept, volg ons dan op Linkedin