Elk verhaal is een succesverhaal

foto: Annelies Nass-Bellers
Annelies Nass-Bellers, sociaal werker bij welzijnsorganisatie Rijnstad in Arnhem, post regelmatig via LinkedIn verhalen over haar werk. Met deze succesverhalen wil ze op een fijne, laagdrempelige manier voor een breed netwerk de werkwijze, impact en effecten van Welzijn op Recept zichtbaar en invoelbaar maken.
“Ik doe dit nog niet zo lang”, zo begint Annelies Nass-Bellers het gesprek, bijna verontschuldigend. Ze is sinds januari, toen haar collega met pensioen ging, sociaal werker bij Rijnstad voor 24 uur per week. Maar, hoe nieuw ook, ze weet waar ze het over heeft en hoe Welzijn op Recept werkt. Met een achtergrond in de financiële sector en haar werk in de schuldhulpverlening en vroegsignalering is ze namelijk helemaal thuis in de motiverende gespreksvoering. “Vanuit die achtergrond kan ik anders kijken naar de materie.”
Motiverende gespreksvoering
Binnen Welzijn op Recept staat activering centraal, dus het (be)geleiden van de doorverwezen inwoner naar een activiteit. Voor deze sociaal werker betekent dat altijd dat de inwoner de regie heeft. ‘Ik help jou het beste doordat je je zelf helpt’, is haar devies. “Natuurlijk kan ik iemand ‘optillen’ vanaf de bank en naar bijvoorbeeld de breiclub brengen. Soms gaat het ook over het vinden van een focus, een doel: ‘Wat heb je nodig om ergens te komen, daar te landen en het er fijn te hebben?’ Het is supergeweldig om samen uit te vinden wat past, om motivatie aan te dragen: ‘Waarom wil je iets gaan doen?’
Ik zie de hulpvraag niet als een probleem dat opgelost moet worden. Ik wil wegblijven van het negatieve en liever focussen op ‘wat maakt het de moeite waard om het wél te doen? Wat ligt daar op je te wachten? De richting is soms al bepaald door de verwijzer, maar het proces ernaartoe, daar gaat het om.”
Patiënt leidend
Dat is ook wat ze met de door haar zelf geschreven artikelen en de online posts duidelijk wil maken. “Ik probeer te schetsen wat er bij verwijzingen gebeurt. Welke soort hulpvragen er zijn en op welke leuke en soms onverwachte plekken mensen uiteindelijk terecht kunnen komen. En dan is het fijn dat het in Arnhem geen vaststaande arrangementen zijn met een beperkte keuze. Laat de patiënt leidend zijn. Er zijn zoveel mogelijkheden, zeker in de stad. Het is altijd maatwerk.”
Succesverhaal
“Elk verhaal is een succesverhaal”, verklaart Nass stellig. “Het is al mooi dat het andere gesprek gevoerd is, dat het gesprek van de verwijzer met de patiënt ging over iets anders dan pijn en een pilletje. En geweldig toch dat iemand überhaupt openstaat om dat pad met mij op te gaan. Dan mág ik bij iemand thuiskomen en bespreken we waar iemand vandaan komt, letterlijk maar ook waarom we daar tegenover elkaar zitten. We gaan het sámen doen. Het feit dat iemand gezien en gehoord wordt, geeft iemand soms alleen al ideeën en inspiratie. Ik help bij wat iemand niet zelf kan vinden of zelf kan organiseren, met het idee: als ik leer hoe je iets moet zoeken, kun je het zelf later ook. Soms ga ik de eerste keer mee naar de activiteit.
Na die tijd informeer ik: ‘Hoe was het? Hoe vond je het?’ Vaak is de reactie: ‘Had ik dit maar eerder gedaan. Mensen vertellen erover en betrekken ook anderen erbij. Voor jongeren die wat vastzitten of de focus weer zoeken, ben ik een stok achter de deur. Als helder is wat iemand wil, vraag ik: ‘Hoe ga je dat aanpakken?’ en ‘Wanneer ga je ermee beginnen?’
Inzicht geven
Soms verliest de sociaal werker het contact met haar cliënt. Toch heeft ze ook dan een positief gevoel: “Er ís iets gebeurd, ik heb inzicht gegeven in hoe iemand leeft, wat hij of zij daar zelf aan kan doen en in wat iemand mist. Ook als ik iemand niet bij een activiteit breng, betekent dat niet ‘missie gefaald’. Voor collega’s is die gedachte vanzelfsprekend, voor anderen misschien niet. Daarom moeten we meer de verhalen delen. Juist onze laag van sociaal werkers kan goed ervaringen vertalen naar beleid. Wij zijn bij de mensen, op de werkvloer. En hoe meet je hoe iemand zich voelt? De impact en de effecten van Welzijn op Recept zijn zo moeilijk meetbaar.”
Volgens Nass kun je dat het beste met verhalen inzichtelijk of liever nog invoelbaar maken: “Wanneer je iets leest wat raakt, komt het binnen. Als je niet voelt wat Welzijn op Recept is, en wat het brengt, blijven het platte cijfers.”
De verhalen zijn dus niet alleen leuk om te schrijven en mooi, maar ook nodig. “Ik zou vaker verhalen willen delen.” Nu doet ze dat nog op persoonlijke titel voor haar eigen brede, diverse netwerk, maar wellicht later ook voor Rijnstad. Rijnstad-collega’s met andere functies delen al veel op de sociale media.
Voor meer informatie over de uitdagingen van samenwerken, download het ebook “Welzijn op Recept, de uitdaging van samenwerking tussen zorg en welzijn”
Voor meer succesverhalen download het boekje “Pareltjes van Welzijn op Recept”
Benieuwd naar meer kennis en ervaring uit de dagelijkse praktijk van Welzijn op Recept, volg ons dan op Linkedin