“Ik geloof echt in de methodiek van Welzijn op Recept”
Debora den Haring is sinds 1 januari dit jaar welzijnscoach in het Gezondheidscentrum in de Groningse wijk Lewenborg. Sindsdien heeft ze al 42 mensen begeleid en ervaren hoe goed Welzijn op Recept werkt en welke verbindende factor de welzijnscoach is tussen de wijk, het gezondheidscentrum en het sociaal wijkteam. Daarbij zorgt haar jarenlange ervaring als professioneel wandelcoach voor extra inspiratie.
Coachen is Debora’s lust en leven. Toen ze nog opbouwwerker in de Groningse wijk Beijum was, volgde ze daarnaast de opleiding tot wandelcoach. Die coacht mensen, vanuit vragen van de cliënt, wandelend in de natuur, met gerichte opdrachten, oefeningen en een duidelijk stappenplan. Doel is de cliënt zelf weer de regie terug te laten krijgen en diens leven lichter en prettiger te maken. “Als wandelcoach werk ik vaak vanuit een werksituatie, zoals een burn-out. Als welzijnscoach begeleid ik een veel diversere groep, de vragen zijn ook gevarieerder, maar het blijft coachen.” Er zijn veel raakvlakken: “Het is mooi als mensen weer zelf de regie pakken over hun leven.”
Uitgestelde vraag
Ze hoefde dan ook niet lang na te denken toen ze de vacature ‘welzijnscoach’ zag. “Welzijn op Recept is een methodiek die ik me echt eigen wil maken, ik leer zelf ook nog.” Dat kan ze in Gezondheidscentrum Lewenborg volop doen: “Het aanbod is nu extra groot, we zitten al op 42 inwoners. Vorig jaar was er echt een forse terugloop vergeleken met de jaren ervoor. Nu gaat het in de meeste gevallen om een uitgestelde vraag, de situatie is daardoor verslechterd. Veel eenzaamheid, mensen zijn door corona in hun huizen en hoofden gekropen. Ze vinden het spannend en eng om weer onder de mensen te komen. Ik vind het mooi dat ik de vrijheid en alle tijd en ruimte heb om hen te begeleiden. Ik werk bij WijGroningen, maar ben ‘gedetacheerd’ naar Gezondheidscentrum Lewenborg.”
Het is een groot gezondheidscentrum: “Al die disciplines die samenwerken. Doordat ik daar een eigen kamer heb, ben ik steeds onder de aandacht en is er een goede terugkoppeling. Zo krijg je het vertrouwen als welzijnscoach, dat je verschil maakt.”
Alle medewerkers, huisartsen en POH’s, fysiotherapeuten en psychologen verwijzen door. “Zelfs de doktersassistente tipte me laatst: ‘zou het niet goed zijn als ……’. Ook vanuit het WijGroningen-team komt soms een vraag, bijvoorbeeld bij een WMO-aanvraag. Dan kom ik er ook bij.”
Ouderen én jongeren
Debora begeleidt mensen van allerlei leeftijden, veel ouderen, maar ook studenten met burn-out-klachten, die verergerd zijn door corona: “Ze blijven thuis wonen, studeren thuis, zien hun vrienden niet, en als je het thuis niet leuk hebt, hakt dat erin.” Jongvolwassenen komen vaak bij haar terecht door de ouders, omdat de thuissituatie onhoudbaar is geworden of moeder overspannen bij de POH-GGZ komt en die vraagt: ‘wil jij eens met de zoon/dochter praten?’ Soms verwijst ze naar een jongerenwerker, bij 18 minners sowieso.
De welzijnscoach is blij dat er weer meer kan, bijvoorbeeld zwemmen: “Ik ben zelf erg voor beweegactiviteiten. Breng je je lijf in beweging, dan breng je ook je hoofd in beweging. We zijn de relatie lichaam-geest kwijtgeraakt en zitten te veel in ons hoofd.”
Welzijn op Recept werkt Een enkele keer wordt iemand verwezen uit de aangrenzende wijk Beijum. Debora is namelijk de enige welzijnscoach in de stad Groningen: “Vijf jaar geleden is er een pilot Welzijn op Recept geweest in twee wijken. In Lewenborg werd het een groot succes, in de andere wijk werkte het niet.” De interventie is daarom niet doorgezet en beperkt gebleven tot het Gezondheidscentrum
Meer lezen over de uitdagingen van het domein- en sector overstijgend samenwerken binnen Welzijn op Recept, bestel het boekje “Welzijn op Recept, de uitdagingen van samenwerken tussen zorg en welzijn”
Voor meer succesverhalen download of bestel ook het boekje “Pareltjes van Welzijn op Recept”
Benieuwd naar meer kennis en ervaring uit de dagelijkse praktijk van WoR volg ons dan op Linkedin