Je hebt maar één leven. Leef het!
foto: Jeanet de Graaf (li) en Inez Koot (re)
Wekelijks belichten we onze website en op LinkedIn diverse aspecten van Welzijn op Recept. De meeste impact hebben wellicht de Succesverhalen van de deelnemers zelf. Ze tonen de moed en de veerkracht van deze mensen en de betrokkenheid, behoedzaamheid en creativiteit van de welzijnscoach. Vandaag drie verhalen aangedragen door welzijnscoaches Jeanet de Graaf en Inez Koot.
Wandelmaatje
Er werd een dame doorverwezen die een TIA had gehad. Ze voelde zich daardoor onzeker om weer buiten te wandelen. Ze zocht dus een maatje die tijdelijk samen met haar wilde wandelen.
De welzijnscoach besloot meteen bij het Meldpunt vrijwilligers te gaan kijken. Daar vond zij inderdaad iemand die dat wilde doen.
Normaal worden deze mensen ingezet als maatjes voor mensen die eenzaam zijn. Dat was nu niet zo, maar de vrijwilliger vond het een leuke uitdaging en ook wel fijn dat de mevrouw hulp had gevraagd voor één duidelijke taak en voor een beperkte tijd.
Ze hebben inmiddels een aantal keer gewandeld en het gaat heel goed. Mevrouw voelt zich langzaamaan wat zekerder worden. En een leuke bijkomstigheid: ze blijken allebei van haken te houden. Misschien gaan ze dat samen doen en blijven ze contact houden, ook nadat de inzet van de vrijwilliger als wandelmaatje overbodig is geworden.
Van Volwassenenfonds naar Welzijn op Recept en terug
Het tweede verhaal verliep een beetje anders dan normaal bij Welzijn op Recept en laat mooi zien hoe helpend andere of eerdere functies voor de welzijnscoach kunnen zijn.
De welzijnscoach sprak een jongeman die een aanvraag had gedaan bij het Volwassenenfonds om te gaan sporten. Het Volwassenenfonds Sport & Cultuur zorgt ervoor dat het lesgeld en/of materialen worden betaald voor volwassenen die leven rond het bestaansminimum. Zo kunnen 18-plussers toch meedoen aan diverse beweegactiviteiten, gaan sporten of muziek-, dans-, theater- of teken- en schilderlessen volgen.
De welzijnscoach ging met deze man in gesprek en ontdekte, vanuit haar GGZ-kennis, dat er meer aan de hand was. Maar ze besloot het eenvoudig te houden en stelde Welzijn op Recept voor, iets dat hij niet kende. Dus legde de welzijnscoach uit hoe de interventie werkt en stuurde hem door naar de huisarts.
Die verwees de jongeman inderdaad door naar de welzijnscoach en zo kon het officiële Welzijn op Recept-traject beginnen. De gesprekken hebben hem enorm geholpen. Inmiddels is hij ook werkelijk gaan sporten, maar niet alleen dat: hij zit ook veel beter in zijn vel.
Een mooie match
Het derde verhaal laat zien dat de welzijnscoach met Welzijn op Recept doorverwezen inwoners niet alleen weer blij en gelukkig kan maken en weer zin in het leven kan geven, maar ook dat zij hen vervolgens weer kan matchen als waardevolle maatjes voor elkaar.
Het begon met een man van 75-plus, een weduwnaar, in een scootmobiel, die naar Tiel was verhuisd. Hij voelde zich eenzaam in zijn nieuwe woonplaats. Hij zocht een maatje om mee naar het theater te gaan.
Maar vervolgens werd hij ziek en kwam in een revalidatiecentrum terecht. Uiteindelijk begeleidde de welzijnscoach hem naar het Inloophuis, voor koffie en een praatje. Dat was vlakbij zijn huis en dus goed te doen.
De casus werd afgesloten, maar toen de welzijnscoach afscheid nam, zei hij: “Als je iemand vindt voor theater- en concertbezoek, laat het me dan weten.” Dat verzoek bleef haar bezig houden.
Enige tijd later werd een man van dezelfde leeftijd naar de welzijnscoach doorverwezen, die eveneens zijn vrouw had verloren. Hij zat diep in de rouw en zocht een maatje voor culturele activiteiten. Gevonden!, flitste er door het hoofd van de welzijnscoach. Maar zo’n match moet behoedzaam en zorgvuldig gebeuren. Dus onderzocht ze eerst of de beide mannen bij elkaar zouden passen. Het antwoord was ‘ja’. Daarna besloot ze de mannen in een ongedwongen setting bij elkaar te brengen. Ze nodigde de beide heren uit naar de Mozaïek-locatie Dynamiek, een participatiecentrum, om daar met zijn drieën een soepje te gaan eten.
Ze heeft de mannen al een beetje aan elkaar ‘voorgesteld’ door ze hun beider verhaal te vertellen. Dus wie weet gaan de beide heren daar vaker een soepje eten, of een kopje koffie drinken. Of wordt de verwachting van de welzijnscoach bewaarheid en worden ze inderdaad maatjes die samen concerten en theatervoorstellingen bezoeken, misschien zelfs wel voorafgegaan door een heerlijk diner.
Voor meer succesverhalen download het boekje “Pareltjes van Welzijn op Recept”
Benieuwd naar meer kennis en ervaring uit de dagelijkse praktijk van Welzijn op Recept, volg ons dan op Linkedin