Leerbijeenkomsten helpen Welzijn op Recept vooruit

foto: Esther de Bie (li) en Manon Kuipers (re)
April 2023 is men in de gemeente Meierijstad begonnen aan een proces van optimalisering en professionalisering van Welzijn op Recept. Tijd om met welzijnscoaches Esther de Bie van ONS welzijn in Veghel en Manon Kuipers van Welzijn de Meierij in Schijndel te kijken naar de stappen die het afgelopen jaar zijn gezet.
Om het behapbaar en overzichtelijk te houden, is men gestart in drie huisartsenpraktijken: de Eiken en De Vondel in Veghel en De Poolster in Schijndel. Ondersteund door ROS Robuust is een leergemeenschap opgezet om van elkaar te leren. Tijdens een aantal gezamenlijke bijeenkomsten zijn huisartsen, praktijkondersteuners, assistentes en welzijnscoaches met elkaar in gesprek gegaan. Zij hebben onderzocht wat ze van elkaar nodig hadden om vervolgens vorm en inhoud te geven aan de speerpunten die konden helpen om het proces binnen Welzijn op Recept verder te optimaliseren/professionaliseren.
Doelgroepenkaart
De Bie: “Zo hebben we veel aandacht besteed aan de vraag: Wie is de doelgroep van Welzijn op Recept? Dat hebben we gedaan door de drie huisartsenpraktijken te vragen uit hun praktijk 30 potentiële patiënten voor Welzijn op Recept te noteren en daaruit de gezamenlijk problematieken en doelgroepen te bundelen. Dat heeft uiteindelijk geleid tot een Doelgroepenkaart, opgesteld door ROS Robuust. Door de input vanuit de huisartsenpraktijken, is de kadering van de doelgroepen ook echt iets van hen geworden.
Extra voordeel is dat deze kaart, liggend op het bureau van de verwijzers, hen dagelijks alert maakt: als we deze patiënten tegenkomen, dan kunnen we ze naar Welzijn op Recept verwijzen. Bovendien versterkt de kaart de samenwerking tussen het medisch- en het welzijnsdomein.”
Kuipers: “We merken echt een verschil: we krijgen meer verwijzingen én we zien nu niet alleen ouderen, maar ook meer jongere mensen, die bijvoorbeeld een verlieservaring hebben of geen werk waardoor er zingevingsvragen spelen. De kaart heeft de doelgroepen echt expliciet en overzichtelijk gemaakt.”
Verwijzen makkelijker maken
Een ander wezenlijk speerpunt was: Hoe kunnen we het verwijzen gemakkelijker maken? “Wat zeker heeft bijgedragen, is de training in het voeren van het andere gesprek geweest”, aldus Kuipers.
Bovendien hebben de huisartsen aangegeven één aanspreekpunt te willen. De verwijzingen komen daarom centraal binnen bij de welzijnsorganisatie in de desbetreffende kern. Dat voorkomt dat de huisarts moet gaan zoeken bij wie welke vraag neergelegd moet worden, ook bij mogelijke interne wijzigingen wat betreft contactpersonen. Eventueel kunnen wij de verwijzing doorzetten naar andere mensen binnen onze organisaties.”
VIPLive
Verwijzen en terugkoppelen gebeurt inmiddels via VIPLive. Kuipers: “Alle verwijzers hebben nu een uniform ‘document’. Zij ervaren dit systeem als makkelijk en snel, ze hoeven niet meer na te denken over ‘wie moet ik hebben?’ Dit veilige digitale systeem is ook veel handiger voor de terugkoppeling: huisartsen zien wat er met hun verwijzing is gebeurd en kunnen die informatie eenvoudig opnemen in het dossier van de doorverwezen patiënt. Ook kun je gemakkelijk een overzicht krijgen van de verwijzingen.”
Wat biedt de welzijnscoach?
Naast het praktisch makkelijker maken van het doorverwijzen, helpt het ook als verwijzers kennis hebben van wat de welzijnscoaches allemaal doen en wat zij kunnen bieden. Als zij dat weten, zullen zij eerder verwijzen. Ook hierbij zijn de Leerbijeenkomsten ingezet. De Bie: “Aan de hand van de doelgroepenkaart hebben we met alle praktijkmedewerkers gekeken wat er allemaal binnen de kernen aan aanbod is. Flyers zijn uitgedeeld en ook is op sommige locaties een rondleiding georganiseerd. Dat was voor de verwijzers heel leerzaam: het aanbod werd meteen heel inzichtelijk en tastbaar.”
Kuipers: “De reactie was: ‘Wat doen jullie veel!’ Maar dat is ónze taak, wij weten niets van de medische kant. Juist de samenwerking van die twee domeinen, het aanvullen van elkaars expertise is de kracht van Welzijn op Recept.”
De welzijnscoaches proberen het aanbod in de wijken zorgvuldig bij te houden en deze informatie te delen. Ze vinden het ook belangrijk goed op te halen waar inwoners behoefte aan hebben zodat ze, zeker als ze een bepaalde hulpvraag vaker horen, eventueel samen nieuw aanbod kunnen opzetten.”
Toekomst
Voor meer optimalisering wordt ook gekeken naar verdere professionalisering van relatief nieuwe verwijzersgroepen. De Bie: “We hebben een structureel overleg met de wijkverpleegkundigen en zij verwijzen al regelmatig. Vaak neem ik de huisarts dan ook mee in die verwijzing zodat we allemaal weten waaraan we werken.
Er worden ook gesprekken gevoerd met het Paramedisch Platform Meierijstad, opdat ook paramedici gaan verwijzen naar Welzijn op Recept. Zij staan daar positief tegenover.”
De welzijnscoaches zijn nog aan het stoeien met hun capaciteit: “Hoeveel keer zie je iemand? Wanneer sluit je af? Je volgt iemand een tijdje en treedt terug, wanneer het weer goed gaat met die inwoner. Je kunt met een gerust hart afsluiten als je van elkaar weet dat je opnieuw betrokken kunt worden, mocht er toch nog meer steun nodig zijn.”
Voor meer succesverhalen download het boekje “Pareltjes van Welzijn op Recept”
Benieuwd naar meer kennis en ervaring uit de dagelijkse praktijk van Welzijn op Recept, volg ons dan op Linkedin