Luisteren zonder oordeel, helpen zonder moeten
Enkele maanden geleden ging Ron Vonk naar zijn nieuwe huisarts. Hij zat thuis, achter zijn beeldscherm, voelde zich eenzaam in Limburg, ver van zijn familie in Zoetermeer. De huisarts stelde Welzijn op Recept voor en verwees hem door naar Helen Bours, welzijnscoach in Roerdalen. “Dankzij haar is mijn leven 180 graden gedraaid en kan ik nu als ervaringsdeskundige anderen helpen.”
Het leven is voor Ron Vonk allesbehalve gemakkelijk geweest: een slechte jeugd, een wereld van verslaving en criminaliteit. Hij verhuisde 22 jaar geleden uit Zoetermeer naar Limburg. “Alle ellende heb ik weggeduwd in werk. Met mijn vrouw en zoon leidden we een vrij geïsoleerd leven. Toen mijn eigen bedrijf failliet ging, raakte ik mijn ‘vrienden’ kwijt. Vier jaar geleden werd ik ziek, een spierziekte. Ik zat alleen maar thuis achter mijn beeldscherm en voelde me steeds eenzamer, miste mijn familie in Zoetermeer, ook al had ik daar geen contact meer mee. Hulp wilde ik niet meer, want ik kwam toch niet verder. Ik ben in mijn leven bij allerlei instanties geweest, maar steeds had ik het gevoel: ik moét eerst iets doen, voor ik geholpen word, ik moet die hulp verdienen. Zo zei de oude huisarts: ‘Stop met drinken, anders kunnen we niets voor je doen.’ Eigenlijk wilde ik terug naar Zoetermeer, naar mijn oude leven.” Gelukkig raadde zijn begeleider vanuit de gemeente hem dat af.
Welzijn op Recept
Uiteindelijk besloot Vonk met zijn nieuwe huisarts te gaan praten: “Ik zag het niet meer zitten. De dokter verwees me in eerste instantie naar de GGZ. Hij zei al van tevoren: ‘we gaan het proberen.’ In ben altijd eerlijk en heb daar verteld dat ik niet meer drink, maar wel eens blow. Toen kreeg ik te horen dat ik daar eerst mee moest stoppen. Maar ik ben geen junk. Een ander drinkt een glaasje wijn na het eten, ik neem een blowtje. Ik was boos en heb een tijdje thuis gezeten. Ik had heel veel pillen, vooral slaap- en kalmeringstabletten. Die heb ik laten staan en voelde me beter. Maar ik moest iets te doen hebben. Dus ben ik weer naar de huisarts gegaan. Die zei: ‘Ik stuur je door naar de welzijnscoach, een vrij nieuw concept.’”
Luisteren zonder oordeel
De verwijzing naar Welzijn op Recept bleek een gouden greep. “De dag dat ik erheen moest, dacht ik ‘nou moet ik weer het hele verhaal vertellen.’ Maar dat viel reuze mee, het ging vanzelf. Ik heb het Spinnenweb ingevuld en mijn verhaal gedaan. Uitgelegd wat ík wilde doen. Helen kwam niet met oordelen, er werd naar mij geluisterd. Ik vertelde over het blowtje, zonder te worden be- of veroordeeld. Ik hoefde het niet te verdienen, maar werd geholpen. Zij zocht oplossingen en kwam met de Overwegingsgroep, een gespreksgroep van lotgenoten, op dinsdag in Vlodrop en donderdags in Horst. We praten over de afgelopen week, hoe ging die? Ik kan nu zeggen: ‘goed’. Ik ben een ander mens geworden. Allemaal hebben we het gevoel: ik hoef me niet te schamen om te vertellen wat er gebeurd is, ik kan over alles praten. Én ik hoor weer ergens bij. De gesprekken doen mensen goed. Je kunt zijn wie je bent, wie je wilt zijn. Dit had er jaren geleden al moeten zijn. Ik heb vier jaar binnen gezeten met niets en in een paar maanden is mijn leven 180 graden omgedraaid.” Dat ervaart ook zijn gezin.
Van begeleid naar begeleider
Vonk spreekt ook de welzijnscoach regelmatig: “Helen is net als de dokter, maar ze heeft meer tijd, een beetje een buddy, die heel concrete hulp biedt, die je motiveert te doen wat je graag wilt doen. Ze heeft me echt doen glunderen.” Datzelfde wil hij nu gaan doen voor anderen: “Ik werkte al als vrijwilliger, om mensen als ik op weg te helpen de goede kant op. Zo was ik buddy van een man van 76 die acht jaar geleden blind is geworden. Hij ging naar dagbesteding met allemaal ziende mensen. Dat werkte niet. Dus heb ik gezocht en stuitte op de Robert Coppes Stichting. Die hadden dagbesteding voor blinden en slechtzienden in het midden van het land, te ver weg.” Hij zocht contact, bracht meer deelnemers bijeen en in februari 2022 kon in Spaubeek een specialistische dagbesteding worden geopend.
Bours wees hem ook op het STAP-budget van Rijksoverheid, waarbij iemand gratis een opleiding kan volgen. Vonk verwacht nog dit jaar de opleiding Ervaringsdeskundige af te ronden. Binnenkort zijn er gesprekken om als ervaringsdeskundige te worden ingezet door de gemeente Roerdalen. Begin november bespreekt hij zijn plan om een kookgroep te starten voor deelnemers aan de Overwegingsgroepen: samen koken, eten en afwassen en ondertussen een goed gesprek.
Inspirerend boek
Tot slot hoopt hij zijn leven vervat te zien in een boek: “van mijn geboorte tot nu toe. Helen heeft al een schrijver gevonden. Ik wil laten zien dat een mens door een ander mens gemaakt wordt. Je hebt enorme motivatie nodig om het anders te doen. Hopelijk kan mijn boek anderen daarbij helpen.”
Voor meer succesverhalen download of bestel ook het boekje “Pareltjes van Welzijn op Recept”
Benieuwd naar meer kennis en ervaring uit de dagelijkse praktijk van WoR volg ons dan op Linkedin
Wil je als professional ook zelf met Welzijn op Recept aan de slag? Kijk dan op deze website bij aan de slag
Wil je zelf de basistraining Welzijn op Recept voor sociaal werker tot welzijnscoach volgen of de basistraining voor eerstelijnszorgverleners. Kijk dan hier