Welzijn op Recept bekend fenomeen in Roerdalen

Foto: Heleen Bours
Roerdalen, met bijna 21.000 inwoners, heeft al drie jaar Welzijn op Recept, vanaf het begin uitgevoerd door welzijnscoach Helen Bours. Inmiddels is de interventie niet alleen bekend en gewaardeerd bij de professionele samenwerkingspartners maar ook bij de inwoners van deze Midden-Limburgse gemeente. De gedreven welzijnscoach van welzijnsorganisatie Menswel vertelt graag hoe dat zo gekomen is.
Helen Bours is vanaf de start van Welzijn op Recept in Roerdalen uitsluitend welzijnscoach en focust volledig op die voor haar ideale functie: “Het is geweldig om te doen. Ik spreek zoveel mensen. En zie ze weer regie nemen over hun leven.” Ze is inmiddels welzijnscoach voor 24 uur per week. Op piekmomenten kan ze zelfs opschalen naar 28 uur.
“Er wordt het hele jaar heel goed verwezen, vooral door de huisartsen. Zo’n 75 procent van de verwijzingen komt van hen. Het afgelopen jaar werden 99 inwoners doorverwezen en tot nu toe zijn het er dit jaar al 33.”
Contacten onderhouden
Vanaf het begin heeft Bours stevig ingezet op het opbouwen van contacten met de Roerdalense samenwerkingspartners binnen Welzijn op Recept: de gemeente, de huisartsen en het Sociaal Team. En dat doet ze nog steeds: “Een keer per jaar komen we met zijn allen bij elkaar om te evalueren. Ieder halfjaar geef ik een update. Ik maak dan een infographic met alle informatie. Dat spreekt meer dan een rapport en is snel te lezen. Je ziet in één oogopslag hoeveel mensen in welke kernen zijn doorverwezen. Dat houdt de verwijzers scherp en triggert hen: ‘Hoe kan het dat we achterblijven bij de anderen?’
Het hoeft overigens niet te betekenen dat die praktijk werkelijk minder heeft doorverwezen. Het kan ook zijn dat andere praktijken een inhaalslag hebben gemaakt of dat patiënten uit Echt-Susteren naar de nieuwe collega daar zijn verwezen.
“We kijken ook of mensen al bekend zijn bij hulpverleners. Uit de updates blijkt dat de helft van de doorverwezen inwoners niet eerder hulp heeft gehad. Die zijn nog nooit in beeld geweest. We boren met Welzijn op Recept dus een heel nieuwe groep aan.”
“Ik zoek het contact op: even een koffiemoment meedoen in de praktijk.” Daarnaast zit Bours ook bij het domeinoverstijgend casuïstiekoverleg (DOCO). Hierbij zijn ook POH’s-GGZ en vertegenwoordigers vanuit GGZ en huisartsenorganisatie Meditta aanwezig. Doel is wachtlijsten GGZ te verkorten door betere regionale samenwerking: “Per casus bespreken we ‘Wie pakt het op?’ Je wordt als welzijnscoach serieus genomen. Dat is mooi.”
“Ik ben een doorzetter, laat niet snel los. Wát is belangrijk? Wat is er nodig voor iemand om meer kleur in het leven te ervaren? Je kijkt er vanuit verschillende kanten naar. Vanuit mijn vorige functie ben ik gewend kritisch en objectief te kijken.”
Lid van Sociaal Team
Sinds begin januari 2024 is de welzijnscoach lid van het Sociaal Team. “Ik sloot daarvoor al vaak aan bij vergaderingen. Het werkt fantastisch: de lijnen zijn nog korter geworden. Regelmatig ga ik even werken in het kantoor van het Sociaal Team en eens in de zoveel tijd draai ik het spreekuur mee. Mensen spreken me daardoor sneller aan. Bovendien helpt het om Welzijn op Recept breder onder de aandacht te brengen, bijvoorbeeld bij activiteiten, op de natuurlijke vindplaatsen en bij de presentaties van het Sociaal Team.”
Twee jaar monitoren
De gemeente, die Bours echt bij het beleid betrekt, heeft haar gevraagd om de doorverwezen inwoners twee jaar te monitoren. “Als ik een uurtje vrij heb of als ik, onderweg naar een huisbezoek, ergens langs kom en ik heb nog even tijd, dan vind ik het heerlijk om even aan te komen bij de inwoner die ik eerder al heb begeleid. Of ik pak de telefoon en bel cliënten om te vragen hoe het gaat. Mensen waarderen het echt. Ik neem ook contact op als ik me zorgen maak over iemand, of om te horen er nog behoefte is aan nieuwe mogelijkheden. Dus echt een brede uitvraag. Eventueel maak ik van tevoren een afspraak.”
In beeld zijn
Op deze manier blijft Bours als welzijnscoach langer in beeld. Bovendien worden er jaarlijks sowieso veel mensen doorverwezen, die dankzij de gesprekken met en de zorgvuldige begeleiding van de welzijnscoach weer goed in hun vel komen te zitten. Hun positieve verhalen sijpelen geleidelijk ook door naar andere Roerdalers. Bours kan verwijzen naar tal van activiteiten. “We kijken goed naar de behoefte, ook het Sociaal Team wordt daarin meegenomen.” Zo heeft ze, samen met opbouwwerkers, een leeskring en een hobbyclub voor vrouwen opgezet. “We zijn ook in gesprek om de Huiskamers Plus door te ontwikkelen voor bijvoorbeeld mannen die willen klussen.”
Dankzij deze veelzijdige aanpak is het Bours binnen drie jaar gelukt Welzijn op Recept in Roerdalen op de kaart te zetten en haar naam en rol als welzijnscoach zowel bij professionals als inwoners bekendheid te geven.
Voor meer informatie over de uitdagingen van samenwerken, download het ebook “Welzijn op Recept, de uitdaging van samenwerking tussen zorg en welzijn”
Voor meer succesverhalen download het boekje “Pareltjes van Welzijn op Recept”
Benieuwd naar meer kennis en ervaring uit de dagelijkse praktijk van Welzijn op Recept, volg ons dan op Linkedin